Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Gezondheid 11 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Zo herken je of je zoon of dochter hoogsensitief is

Reageert jouw kind anders op prikkels dan andere kinderen? Is je zoon of dochter extra gevoelig voor drukte en geluid? Dan is het mogelijk dat je kind hoogsensitief is. Ben je benieuwd hoe je hooggevoeligheid kan herkennen? Wij delen de kenmerken.

Ook leggen we uit wat hoogsensitiviteit precies is.

Hoogsensitief kind

Vooropgesteld is het belangrijk te weten dat hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit hetzelfde betekenen. Er zit tussen deze twee benamingen geen verschil. Daarnaast is het ook goed om te beseffen dat hooggevoeligheid geen stoornis is in gedrag, zoals ADHD of autisme. In deze gevallen verschaft een psychiater of kinderarts een diagnose; in het geval van hooggevoeligheid niet. Dit is een karaktereigenschap.

Vaak wordt gedacht dat kinderen angstig of lastig zijn, maar in werkelijkheid hebben hooggevoelige kinderen meer moeite met het verwerken van prikkels. Ze zijn gevoeliger en denken langer na over dingen. Een hoogsensitief kind raakt sneller overspoeld door emoties, want hij of zij heeft meer tijd nodig om hetgeen wat ze zien, voelen en horen te verwerken. Hierdoor kan het kind soms afwezig, angstig of stil overkomen.

Er zijn echter ook positieve kenmerken op te noemen van kinderen die hooggevoelig zijn. Zo zijn ze namelijk vroeg wijs, heel creatief en slim.

Kenmerken hooggevoeligheid

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer één op de vijf kinderen hooggevoelig is. Bij het analyseren van kenmerken van hoogsensitiviteit is het goed om te beseffen dat elk kind uniek is, en op zijn of haar eigen manier reageert op mensen en situaties. Wel zijn er meerdere kenmerken die kunnen wijzen op hooggevoeligheid.

Nieuwsgierig en bedachtzaam

Kenmerkend voor kinderen met hypersensitiviteit is dat ze vrij bedachtzaam zijn. Waar het ene kind in een luttele seconde een boom in klimt, zal een hooggevoelig kind eerst meerdere afwegingen maken.

Ook zal een hooggevoelig kind nieuwsgieriger zijn. Dit komt tot uiting door het stellen van veel vragen over minder voor de hand liggende zaken, waar eerst veel over is nagedacht.

Intens en intuïtief

Kinderen met hooggevoeligheid kunnen enorm verdrietig zijn, heel erg blij of juist heel erg kwaad. Er is vaak sprake van uitersten. Dit komt omdat het kind vaak reageert vanuit emotie en intuïtie.

Perfectionistisch

Perfectionisme kan voorkomen bij hooggevoelige kinderen. Ze hebben enorm oog voor detail en hebben niet zelden last van faalangst. Dit kan ontstaan door het over-analyseren van situaties.

Prikkelgevoelig en opmerkzaam

Hoogsensitieve kinderen kunnen heftig reageren op prikkels van buiten af. Denk aan harde geluiden of onverwachtse gebeurtenissen. Ze zijn gevoelig voor pijn en veranderingen in kleuren, smaken of geluiden vallen snel op/

Gevoelig voor stemmingen van anderen

Kinderen met hypersensitiviteit zijn heel erg gevoelig voor de stemming van anderen en laten hun gemoedstoestand daar snel door bepalen. Ze zijn heel empatisch en kunnen zich daardoor goed verplaatsen in andermans emotie.

Moeite met verrassingen en veranderingen

Hooggevoelige kinderen houden in zekere mate van routine en regelmaat. Ze kunnen slecht uit de voeten met verrassingen en veranderingen, zoals een verhuizing of een nieuwe groep of klas op school.

Online zijn verschillende testen beschikbaar waarmee je kunt testen of je kind hooggevoelig is of niet. Een van die testen vind je hier. Mocht je benieuwd zijn hoe je verantwoord kan omgaan met een hoogsensitief kind. Lees dan dit stuk

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.