Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Gezondheid 10 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Vanaf welke leeftijd mogen jongeren koffie drinken?

Koffie is hot. Met de vele koffieketens om de hoek en koffie die niet alleen simpel zwart maar ook met mierzoete toppings en slagroom te krijgen is, kan koffie drinken ook verleidelijk zijn voor kinderen en jongeren.

Misschien is jouw kind weleens benieuwd geweest naar de smaak van koffie? Of wilde hij of zij stiekem even een slokje van jouw cappuccino nemen om te proeven? Maar vanaf welke leeftijd mogen jongeren koffie drinken?

Jongeren & koffie drinken: vanaf welke leeftijd en hoeveel

Het Voedingscentrum geeft de volgende richtlijnen: voor kinderen onder de 13 jaar oud geldt het advies dat zij geen koffie mogen drinken. Voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar oud wordt er maximaal één kopje koffie per dag geadviseerd. Dit geldt overigens ook voor andere cafeïnehoudende drankjes zoals cola en energydrinks.

Cafeïne

Dat een kind geen koffie mag, komt door de effecten die (teveel) cafeïne kan hebben op het lichaam. Teveel cafeïne kan de ontwikkeling het zenuwstelsel bij kinderen aantasten. Daarnaast kan het drinken van teveel cafeïne zorgen voor klachten slapeloosheid, oorsuizen, hoofdpijn en angstige gevoelens.

Per kopje koffie kan het verschillen hoeveel milligram cafeïne er exact inzit. Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals welk type koffie er gebruikt wordt, hoe sterk de koffie gezet is en hoe groot het kopje is. Zo bevat een kopje filterkoffie van 125 milliliter, 85 milligram cafeïne. Voor instant koffie is dit 60 gram en bij een espresso 65 milligram.

Cafeïnevrije koffie mag dat wel?

Maar hoe zit dat dan met cafeïnevrije koffie? Het kan een alternatief zijn waarmee jongeren toch de smaak van koffie te pakken hebben, zonder teveel cafeïne binnen te krijgen op een dag. Al blijkt uit de gegevens van het Voedingscentrum wel dat deze drankjes niet helemaal cafeïnevrij zijn. Zo bevatten de drankjes vaak nog twee tot vier milligram cafeïne. Maar dit is wel beduidend minder dan de circa 84 milligram cafeïne die er doorgaans in een kopje (filter)koffie zit.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.