Ruth Oei
Ruth Oei Gezondheid 9 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

De puberteit: wat staat onze aankomende pubermeiden te wachten?

De puberteit: ooit moeten onze kinderen er aan geloven – en wij dus ook. Wat kunnen onze aankomende pubermeiden verwachten?

Natuurlijk, in grote lijnen weten we welke veranderingen meiden in de puberteit te wachten staat, maar voor de handigheid hebben we het hieronder kort voor je opgesomd.

De puberteit: wat kunnen onze aankomende pubermeiden verwachten?

Meestal begint de puberteit bij meisjes rond hun elfde en bij jongens rond hun dertiende, maar de puberteit kan ook eerder of later beginnen. En bij de een duurt de puberteit langer of korter dan bij de ander. Als een kind in de puberteit komt, verandert hun lichaam aan zowel buitenkant als aan de binnenkant.

Hoe hun lichaam verandert

Ze zeggen weleens ‘de hormonen gieren door je lijf’. En dat is precies wat er gebeurt in de puberteit. Hormonen zijn de chemische stoffen in het lichaam die allerlei lichaamsprocessen regelen. In de puberteit zorgen hormonen ervoor dat je dochter er volwassener uit gaat zien.

Lichamelijke ontwikkelingen bij pubermeiden

Meisjes krijgen borsten, haren op hun benen, in de oksels en in de schaamstreek. De menstruatie begint. Een andere naam voor menstruatie is ongesteldheid. Vanaf die tijd ben je vruchtbaar en kun je zwanger worden na onbeschermde seks.
Wil je als meisje bijhouden wanneer je menstrueert, dan kun je dat doen met de app Flo Menstruatiekalender. Die kun je downloaden in de appstore.

(Jongens krijgen in de puberteit baardgroei, schaamhaar en de ‘baard in hun keel’. Dat betekent dat hun stem lager en zwaarder gaat klinken. Hun penis en ballen gaan groeien en ze hebben ook weleens een spontane zaadlozing. Dit wordt ook wel een ‘natte droom’ genoemd.)

Groeispurt

Ook krijgen bijna alle jongens en meisjes een ‘groeispurt’. In korte tijd groeit tijdens de puberteit het lichaam relatief veel. Dat kan vreemd voor ze aanvoelen. Pubermeiden zullen moet wennen aan hun veranderende lichaam. Houd er rekening mee dat dat even tijd kan kosten (en onthoud, dat is ook echt heel normaal).

Ook de hersenen veranderen in de puberteit

In de puberteit veranderen ook de hersenen, waardoor pubers dingen anders gaan bekijken dan vroeger. Zo worden ze gevoeliger voor prikkels, zijn ze sneller afgeleid en vergeten vaker dingen. Ook is de kans groot dat pubermeiden verliefd worden en dat ze misschien zin krijgen in seks.

Een wisselend humeur

Niet alleen hun lichaam verandert, maar ook hun gevoelens veranderen. Doordat de hormonen zo actief zijn, kunnen de emoties van pubers heel erg wisselen: het ene moment ben is je dochter heel vrolijk en blij, het volgende heel verdrietig en gekwetst. Dat is lastig, maar het hoort er allemaal bij.

De twijfel slaat toe: ‘Ben ik normaal?’

Je dochter zal in de puberteit meer gaan twijfelen en ook de onzekerheid kan af en toe de overhand nemen. ‘Vinden anderen me aardig?’ ‘Zie ik er ‘normaal’ uit?’ ‘Zijn de veranderingen in mijn lichaam wel normaal?’ Dit soort vragen en de veranderingen horen bij de puberteit. Hun vrienden of vriendinnen hebben waarschijnlijk hetzelfde.

Meer lezen over de puberteit?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

jouwggd.nl

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.