Julia van Buuren
Julia van Buuren Lichaam 4 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Zo verzorg je de huid van je kind tijdens de wintermaanden, dermatoloog geeft tips

Het is winter en dat betekent dat het koud is buiten. Dit heeft niet alleen effect op onze lichaamstemperatuur maar ook op onze huid. Dit geldt zeker ook voor je kind. Hoe ga je hier het beste mee om? Dermatoloog Daniel Kadouch geeft tips.

Tijdens de winter kunnen verschillende huidaandoeningen verergeren of opspelen bij kinderen. Het weer heeft namelijk veel invloed op de huid.

Eczeem bij kinderen

Een voorbeeld daarvan is atopisch eczeem (ook wel bekend als constitutioneel eczeem). Door de droge lucht en de temperatuurschommelingen, kunnen eczeemklachten ontstaan of verergeren. Dit merk je doordat er roodheid, jeuk, schilfering en ontstekingen opspelen. Ook seborroisch eczeem komt vaak voor.

Huidaandoeningen tijdens de winter

Het is belangrijk om deze aandoeningen in de gaten te houden tijdens de wintermaanden. “Als dermatoloog onderzoek ik de huid zorgvuldig en stel ik een diagnose. Op basis daarvan maak ik een behandelplan afgestemd op de klachten van het kind. Soms moet er tijdelijk medicatie voorgeschreven worden maar vaak kom je zelf al een heel eind door de huid goed te verzorgen,” legt Kadouch uit.

Huidsymptomen tijdens de wintermaanden

Koude temperaturen en droge lucht tijdens de winter, kunnen de huid uitdrogen. Dit is te merken aan deze symptomen:

1. Droogheid

Een van de meest voorkomende symptomen is een droge huid, die er schilferig en ruw uit kan zien.

2. Roodheid

De huid kan rood worden, vooral op blootgestelde gebieden zoals het gezicht, de handen en de wangen.

3. Jeuk

Kinderen kunnen klagen over een jeukende huid, wat kan wijzen op irritatie als gevolg van uitdroging. “Dit kan er helaas voor zorgen dat jouw kind constant aan het krabben is”, vertelt Kadouch.

4. Barstjes en kloven

Bij ernstige uitdroging kunnen kleine scheurtjes en kloven ontstaan, vooral op plaatsen zoals de lippen, handen en voeten.

5. Gevoeligheid

De huid kan gevoeliger zijn voor irritatie en ontstekingen, vooral bij kinderen met al eerder bestaande huidaandoeningen zoals eczeem.

Hoe kun je de huid het beste verzorgen?

Dermatoloog Kadouch geeft meerdere tips hoe je de huid van je kind het beste kunt verzorgen.

1. Hydrateren

Hij adviseert als eerst om de huid regelmatig te hydrateren. “Gebruik een milde, hypoallergene vochtinbrengende crème of een neutrale olie die geschikt is voor de gevoelige huid van kinderen”, vertelt hij. Deze kun je na het baden en meerdere keren op een dag aanbrengen, vooral op plekken die vatbaar zijn voor uitdroging zoals de handen, het gezicht en de benen. En ook zeker na blootstelling aan koude lucht.

2. Badtijd en temperatuur beperken

Daarnaast is het verstandig om de badtijd en temperatuur de beperken. Te lang en te heet baden kan ervoor zorgen dat de natuurlijke oliën van de huid worden gestript. “Kies voor lauw water en beperk de badtijd tot maximaal tien minuten”, adviseert Kadouch.

3. Gebruik zo min mogelijk zeep

Gebruik daarnaast zo min mogelijk zeep. Zeep en shampoo drogen de huid namelijk nog verder uit. “Wanneer je toch met zeep moet wassen, kies dan voor zachte, zeepvrije reinigers die de huid niet uitdrogen. Vermijd producten met sterke geuren en ingrediënten die de huid kunnen irriteren”, zegt Kadouch.

4. Bescherm tegen de kou

Ook is het belangrijk om de huid te beschermen tegen de kou. Kleed je kinderen warm aan in lagen en zorg ervoor dat hun huid goed bedekt is als ze naar buiten gaan. Handschoenen, sjaals en mutsen zijn je beste vriend.

5. Genoeg water drinken

Laat je kind daarnaast genoeg water drinken. “Hydratatie begint van binnenuit, dus zorg ervoor dat je kinderen voldoende water drinken om hun huid gehydrateerd te houden”, benoemt Kadouch.

Huisarts of dermatoloog raadplegen

Op deze manier houd je de huid van je kind gezond, gehydrateerd en beschermd tijdens de wintermaanden. Als de symptomen toch aanhouden of zelfs verergeren, is het raadzaam om de huisarts en/of dermatoloog te raadplegen voor advies en behandeling.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.