Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Opvoeden 28 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Wil je een huisdier? Kinderarts: ‘Wacht tot je kind déze leeftijd heeft’

Je gezin is nog niet compleet: er mist nog een huisdier. Je wilt dolgraag zo’n harige vriend, maar wanneer is het juiste moment voor de gezinsuitbreiding? Het is natuurlijk belangrijk dat iedereen er klaar voor is: jij, het beestje en je kind…

Kinderarts Marusinec geeft advies.

Wanneer is je kind oud genoeg voor een huisdier?

Een beestje dat rondbanjert in huis is verschrikkelijk gezellig: je wordt altijd vrolijk begroet; je bent nooit alleen en je kind heeft altijd een maatje om mee te spelen. Daarnaast kan een huisdier ervoor zorgen dat je kind meer empathie en verantwoordelijkheidsgevoel krijgt. Ook niet onbelangrijk!

7 redenen waarom huisdieren goed zijn voor je kinderen

Het is alleen wel prettig als je kind oud genoeg is om te weten hoe je met een huisdier, zoals een hond of kat, moet omgaan. Als je kind weet hoe hij of zij een dier voorzichtig en respectvol behandelt, wordt de kans op vervelende krab- of bijtincidenten namelijk ook kleiner.

Dit is de ‘ideale’ leeftijd voor een huisdier

Kinderarts Marusinec geeft het advies om te wachten tot je kind ouder is dan 4 jaar. Waarom dit magische getal? Als een hond of kat een keer uithaalt of bijt, zijn kinderen onder deze leeftijd meestal de pineut. Dit komt vaak doordat het dier zich bedreigd voelt door het onvoorspelbare gedrag van een kind – vooral als hij of zij ook nog over de grond kruipt.

Daarnaast is het verstandig om een mogelijke allergie voor huisdieren uit te sluiten vóórdat je een dier in je hart sluit. Als je zo nu en dan op bezoek gaat bij vrienden of familie met dieren in huis, kom je hier vanzelf achter.

En de derde reden om te wachten totdat je kind 4 jaar (of ouder) is? Als je voor een baby of peuter moet zorgen, heb je het al druk genoeg met alle ballen in de lucht houden. De zorg voor een huisdier kan dan nèt even te veel zijn.

En: beoordeel je eigen situatie

Aangezien iedere situatie en ieder kind anders is, benadrukt de kinderarts dat ‘vanaf 4 jaar’ niet per se een universeel antwoord is. Je kunt er niet blind van uitgaan dat je kind op zijn of haar vierde verjaardag klaar is voor een harig vriendje. Dit moet je als ouder ook zelf beoordelen: misschien duurt het bij jouw kind één of twee jaartjes langer.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.