Redactie
Redactie Gezin 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Huisdier overleden: zo help jij je kind dit verwerken

Een huisdier is onderdeel van het gezin. Bovendien draagt een dier bij aan de (sociale) ontwikkeling van je kind. Als een huisdier overlijdt, is dit misschien wel de eerste keer dat je kind met verdriet en rouwverwerking te maken krijgt. De volgende tips helpen bij de verwerking.

1. Vertel het zo snel mogelijk en vertel de waarheid
We kennen allemaal de leugentjes om bestwil dat de kat is gaan ‘slapen’ of is gaan logeren bij andere dierenvriendjes. Het gebeurt natuurlijk met de beste bedoeling. Maar wees toch eerlijk tegen je kind. Dit soort leugentjes kunnen namelijk voor verwarring en extra vragen zorgen bij je kind. Dit staat uiteindelijk het proces van rouwverwerking in de weg. 

2. Neem op een gepaste manier afscheid
Zorg voor een duidelijk moment waarop jullie afscheid nemen van het huisdier. Net als in de volwassen wereld. Dit helpt je kind later in zijn leven ook bij rouwen omdat de situatie herkenbaar is. Een kleine begrafenisceremonie kan bijvoorbeeld al helpen. 

LEES OOK: Zo leg je je kind uit wat doodgaan is

3. Rouw in het bijzijn van je kind
Toon ook jouw emoties. Laat vooral zien dat jij ook verdriet hebt. Zo voelt je kind zich begrepen in zijn of haar verdriet. Bovendien leert hij of zij dat deze gevoelens er ook (zichtbaar) mogen zijn. 

4. ‘Vervang’ het huisdier niet te snel
Het is belangrijk dat je kind voldoende tijd heeft gehad voor het rouwproces. Te snel een nieuw huisdier introduceren, verstoort dit proces. Houd hiervoor als leidraad een periode van ongeveer zes maanden aan. Bespreek tegen die tijd of jullie er klaar voor zijn om een nieuw huisdier te nemen. 

LEES OOK: Bijzondere kinderboeken over de dood

5. Ga in gesprek over de dood
In deze periode zullen er een hoop vragen bij je kind opborrelen. Voor een goede rouwverwerking, is het van belang dat je kind zich veilig voelt. Wees er voor je kind en geef hem of haar genoeg aandacht. Informeer regelmatig hoe het met hem of haar gaat.

6.  Heb geduld
Uiteindelijk rouwen kinderen op een andere manier dan volwassenen. Je kind kan anders reageren of juist afstandelijker worden. Dit komt doordat ze de dood anders beleven dan volwassenen. Houd wel in de gaten dat je kind niet te makkelijk omspringt met z’n gevoelens en zich niet al heel snel over de dood heen zet. Houd een oogje in het zeil en ga zoveel mogelijk met elkaar in gesprek om inzicht te krijgen in wat je kind bezighoudt.  

bron: kidshealth 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.