Redactie
Redactie Emoties 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Autistisch en agressief

antwoord

Dit is zeker een groot probleem! En helaas kan ook ik je alleen adviezen geven en niet het probleem met je zoon via een mail oplossen.

Het agressieve gedrag naar jou toe moet stoppen. Het moet in ieder geval voor jou goed hanteerbaar zijn. Want naarmate hij ouder wordt, zal het alleen maar moeilijker gaan omdat hij steeds sterker en groter wordt. 
Een paar feiten op een rij:

  • Je zoon is niet bewust of voor zijn lol agressief. Zijn agressie is een teken van onmacht: door zijn autistische stoornis weet hij niet hoe hij met emoties en andere dingen die om hem heen gebeuren, moet omgaan. In die machteloosheid wordt hij agressief. 
  • Vaak zie je dat zo’n gevoel van machteloosheid er vooral thuis uitkomt. Overdag probeert hij op straat en op school zijn hoofd boven water te houden, maar daarvoor moet hij op zijn tenen lopen. En dat stapelt zich op in zijn hoofd en komt er op een gegeven moment uit. 
  • Hij geeft zelf heel goed aan hoe het zit: ‘Ik wil het niet maar mijn hersens willen het.’ Eigenlijk kunnen zijn hersenen ‘niet anders’. De wereld is voor hem te onoverzichtelijk en hij kan dat niet hanteren.
  • Door opname of dagbehandeling kunnen deskundigen echt onderzoeken hoe jouw zoon de wereld beleeft en waar hij rustig en blij van wordt. Dat is dus heel belangrijk om te doen, want zo geef je je zoon een gebruiksaanwijzing om de wereld zo goed mogelijk te overzien. Hopelijk krijgen jullie dan ook goed uitgelegd hoe zijn hersenen werken, hoe hij de wereld beleeft en hoe jullie daarop kunnen inspelen. Hartstikke goed dat je die hulp inschakelt! 

Tot de dagbehandeling is opgestart kun je het beste zorgen voor zoveel mogelijk routines, voorspelbaarheid en regelmaat bij de dagelijkse dingen. Dat geeft hem houvast en rust. Met plaatjes of foto’s kun je hem vooraf laten zien wat er op een dag gaat gebeuren. 
Misschien lukt het hem om je te vertellen (of jou om het te zien) wanneer het vol en onrustig in zijn hoofd wordt. Dan is dat hét moment om dat te benoemen en rust te creëren voor hij doorslaat. 

Ik wens je heel veel succes en hoop dat je de hulp met beide armen aanneemt. Het zal jou en je zoon veel kunnen helpen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.