Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Vrije Tijd 8 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Goed voor de portemonnee: 7x ideeën voor een gratis kinderfeestje

Je kind is binnenkort jarig en wil dolgraag een feestje geven, maar veel budget ervoor hebben jullie eigenlijk niet. No worries, kinderen kunnen ook prima vermaakt worden zonder dat ze naar een speelhal, zwembad of bios gaan, kijk maar eens naar onze tips voor een gratis kinderfeestje.

Ideeën voor een gratis kinderfeestje

We delen graag zeven toffe ideeën met je voor een gratis kinderfeestje. Want kinderen vermaken zich vaak wel al met elkaar en daarnaast kan je ook met een heel klein budget een heel leuk kinderfeestje voor je kind organiseren.

1. Een speurtocht met opdrachten

Ga met de kinderen naar een mooi natuurgebied, bijvoorbeeld het bos of de duinen en zet daar van tevoren, of met behulp van andere ouders, een speurtocht uit met opdrachten. Begraaf de volgende hint bijvoorbeeld of hang lintjes aan de bomen die de kinderen moeten volgen.
Laat ze over boomstammen gaan en misschien is er wel ergens een vlot over het water? Laat ze dennenappels of kastanjes of steentjes zoeken die later weer ergens ingeleverd moeten worden tot ze een volgende hint krijgen. Aan het einde van de speurtocht staat er iets leuks of lekkers op ze te wachten, bijvoorbeeld een zak met snoepjes of een piñata (die kan je zelf maken).
Of denk aan een stapel warme pannenkoeken met stroop en warme chocolademelk met slagroom in de winter. Of waterijsjes in de zomer! Na de speurtocht neem je de kinderen mee naar de plaatselijke speeltuin en geniet je zelf van wat lekkers terwijl de kinderen aan het spelen zijn.

2. Cakejes versieren

Dit is strikt gezien geen gratis kinderfeestje want hier heb je een klein budget voor nodig, om cakejes te bakken en versiering te kopen. Natuurlijk kan je dit zo duur maken als je zelf wil. Bak simpele muffins of koop een cake en snijd deze in dikke plakken. Zet bakjes met lekkers neer, zoals hagelslag, voor de kids en een bus slagroom of bakjes met glazuur en laat de kinderen lekker hun gang gaan en hun eigen cake versieren. Die ze natuurlijk meteen op mogen eten. Tip: is het lekker weer? Doe dit dan ergens buiten in het gras, dan blijft je huis plakvrij.

3. Thuisbioscoop

Leg alle kussens die je maar kan vinden, of matrassen, in de woonkamer en gooi daar een paar dekens overheen voor een echte thuisbioscoop. Laat de jarige een leuke film uitkiezen en geef de kinderen wat popcorn en iets lekkers te drinken en ze genieten samen van de thuisbioscoop. Ook leuk: zet verschillende bakjes snoep neer en laat ze een eigen zakje vullen voordat de film begint.

4. Spelletjesmiddag

Vroeger deden ze niet anders dan gratis kinderfeestjes geven. Dus wat dacht je dan een ouderwetse spelletjesmiddag?Kinderen zijn gek op spelletjes en die kan je gemakkelijk zelf organiseren in je tuin of op het grasveld in de buurt. Denk aan touwtrekken (er is vast wel een buur die een touw in de schuur heeft liggen), snoephappen in een bak water, koekhappen, waterballonnengevecht, ballonnen lek prikken of stampen en ga zo nog maar even door.

5. Natuurspeeltuin

Neem de kinderen mee naar een natuurspeeltuin en laat ze lekker hun gang gaan. Versier een plekje voor jullie met ballonnen en slingers en neem zelf lekkere hapjes mee. Een taart kan je zelf bakken en dat hoeft niet duur te zijn. Vooral speeltuinen waar de kinderen met zand en wat water kunnen spelen is vaak al voldoende voor kleinere kinderen.

6. Pannenkoeken- of pizzafeestje

Veel kinderen zijn gek op pannenkoeken en die kan je met wat kleurstof bakken in alle kleuren van de regenboog. Zet daarbij bakjes met versiering op tafel en de kinderen zijn er wel even zoet mee. Pizza vinden ze vaak ook heerlijk: zet wat bakplaten neer met pizzabodems en rode saus en laat de kids hun eigen pizza beleggen en daarna natuurlijk opsmikkelen tijdens een leuke film.

7. Minidisco

Maak het lekker donker in huis en versier met lichtgevende breekstaafjes die je ook uitdeelt aan de kinderen. Vinden ze geweldig. Zet de leukste muziek op en laat ze lekker hun gang gaan tijdens de minidisco. Een super simpel gratis kinderfeestje!

9 praktische tips om van een kinderfeestje een succes te maken!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.