Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 7 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Lorian (42) ‘Mijn 15-jarige zoon is verslaafd aan vapen en wil niet stoppen’

Vapen is helaas ook onder jongeren steeds populairder aan het worden. De zoon van Lorian is verslaafd aan vapen en ze maakt zich ernstige zorgen, want hij trekt zich nergens wat van aan. “Hij heeft nu zelfs een bijbaantje genomen om zijn verslaving te bekostigen.”

“Mijn zoon Vincent is vijftien en was altijd al verslavingsgevoelig. Vroeger kon hij uren op zijn gameboy, iPad of telefoon spelletjes doen. Wanneer hij moest stoppen dan werd het één groot drama. Dit stopte gelukkig toen hij meer vrienden kreeg en liever naar buiten wilde om te gaan ‘hangen’. Ik was allang blij dat hij naar buiten ging, maar wat ik niet wist, was dat ze buiten aan het vapen waren.

Flesje met vloeistof

Ik kwam er voor het eerst achter toen ik de broek van Vincent in de was wilde doen. Hij vergeet vaak dingen uit zijn zakken te halen, dus check ik zijn zakken altijd voordat ik zijn broek in de was doe. Ik kwam een klein flesje met vloeistof tegen. Ik had geen idee wat het was, dus besloot ik het op internet op te zoeken. Al snel zag ik dat het vloeistof was voor in een vape.

Verslaafd aan vapen

Toen Vincent thuis uit school kwam, besloot ik hem te vragen naar het flesje. Hij was eerlijk en zei dat hij weleens een vape gebruikte. Wanneer ik vroeg wat ‘weleens’ was, zei hij: elke dag, de hele dag door. Ik zei dat hij er direct mee moest stoppen, waarop hij zei dat het al te laat was. Hij was namelijk al verslaafd aan het vapen.

Stoppen met vapen

In het begin heb ik nog het nog aardig gevraagd. Ik wilde hoe dan ook dat hij ging stoppen met vapen. Ik heb op internet artikelen opgezocht van wat er allemaal kan gebeuren als je blijft vapen. Van een longperforatie tot uitval van armen of benen. Even had ik het idee dat hij schrok, maar toen ik hem de dag erna weer met die vape zag (dat deed hij inmiddels ook in de tuin), wist ik dat het hem allemaal niets interesseerde.

Bijbaantje om verslaving te betalen

Eerder gaf ik Vincent zakgeld, waarmee hij wat leuks kon doen. Op het moment dat ik erachter kwam dat hij verslaafd was aan vapen, ben ik daarmee gestopt. Ik financierde dus eigenlijk al een tijdje zijn verslaving. Dat wilde ik niet. Hij heeft nu een bijbaantje genomen om zijn verslaving te bekostigen. Elke week brengt hij de krant in ons dorp rond en het geld gaat naar zijn vape verslaving.

Eigenwijze zoon

Hopelijk ziet Vincent ooit in hoe dom hij bezig is. Ik denk altijd maar: wie niet horen wil, moet maar voelen. Ik ben bang dat Vincent last van zijn longen krijgt of andere nare dingen, maar dat heeft hij dan helemaal aan zichzelf te danken.”

Lorianne (62): ‘Mijn zoon (16) kwam tijdens een epileptische aanval verkeerd terecht en overleed’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.