Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 3 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Mijn 14-jarige dochter wil in korte broekjes en truitjes lopen, moet ik dat toelaten?’ 

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Raquel (42) haar dilemma voor: “Moet ik het goed vinden dat mijn dochter in de zomer in korte broekjes en truitjes wil lopen?”

“Ik vind de mode tegenwoordig best wel heftig. Ik zie steeds meer jonge meisjes met korte naveltruitjes en korte broekjes lopen, zeker met het warme weer van de afgelopen weken. Dat andere meiden dat doen is prima, maar mijn dochter? Dat is een ander verhaal. Ze kwam laatst thuis met de vraag of zij ook naveltruitjes en korte broekjes mocht hebben. Ik zei direct dat ik het nogal heftig vond en ik hier even goed over na moest denken.

Dochter betrapt

Een aantal dagen nadat ze dit aan mij had gevraagd, kwam ik haar tijdens het boodschappen doen met haar vriendinnen tegen. En wat had ze aan? Een kort broekje en een naveltruitje. Ik vroeg haar direct hoe ze daaraan kwam en waarom ze dit deed. Ze had het geleend van haar vriendin en haar vriendin beaamde dat. Mijn dochter zei direct dat ze het niet alleen mooi vond, maar ze zei ook dat ze haar eigen kleding veel te warm vond. Zeker met die hoge temperaturen van dat moment.

Wel of niet toelaten?

Ook al moest ik even slikken, ik dacht ook direct terug aan de tijd dat ik haar leeftijd had. Toen wilde ik ook altijd iets aan wat in de mode was. Op dat moment was alles alleen nog niet zo kort of bloot, in tegenstelling tot nu. Ik snap dus dat ze iets wil dragen wat in de mode is en daarnaast luchtig is bij warm weer, maar om haar er direct zo bloot bij te laten lopen? Ik weet niet of ik dat moet toestaan.

Ordinair

Ik heb het er met mijn ex-man over gehad en hij zei dat hij die blote kledingstijl niet zou toestaan als ze bij hem was. Hij vindt het ordinair en daarnaast ook nog eens niet nodig voor een meisje. Toen ik daarna aan mijn dochter vertelde hoe haar vader erover dacht, zette ze het direct op een huilen. Ze vond dat andere kleding echt veel te warm. ‘Dan maar te warm’, zei hij daarop.

Middenweg voorstellen?

Wat moet ik doen? Moet ik het goedkeuren dat mijn veertienjarige dochter in een kort naveltruitje en in een kort broekje over straat wil of zal ik het helemaal afkeuren? Misschien kan ik kijken naar een middenweg van óf een naveltruitje met een normale broek óf een kort broekje met een normaal shirt erop. Ik weet eigenlijk niet wat ik als moeder hiermee moet doen.”

8 x zo leer je je kind sorry zeggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.