Lise Steegmans
Lise Steegmans Vrije Tijd 4 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

25x hobby’s voor tieners om de vakantie door te komen

Ook al zetten bedrijven steeds meer in op tieners vanwege de krappe arbeidsmarkt, tijdens de zomervakantie gaat je tiener natuurlijk niet fulltime werken. Nee, het moet wel een beetje leuk blijven. Maar bijbaantje of niet, tijdens de zomervakantie heeft je tiener zeeën van tijd. En omdat lanterfanten ook maar tot een bepaald niveau leuk is, is misschien een van de hobby’s uit dit lijstje een idee voor je tiener?

Het idee van deze hobby’s is stiekem om zo min mogelijk tijd op een smartphone, tablet, laptop of computer door te brengen. Niet verklappen hè.

25x leuke hobby’s voor een tiener

Tijdens lange vakanties zoals de zomervakantie kan het soms even zoeken zijn naar de juiste bezigheid voor de kinderen. Neem nou tieners van een jaar of dertien of veertien. Die zijn vaak klaar met ‘kinderachtig speelgoed’, maar voor veel activiteiten nog jong. Eigenlijk zijn tieners gewoon nog een beetje zoekende. Hun talenten, hun passies, die moeten ze nog ontdekken.

Daarom kan dit lijstje met hobby’s voor een tiener een fijne bron van inspiratie zijn.

1. Vloggen

Vloggers zijn de supersterren van nu. En ook al duurt de gemiddelde vlog nog geen half uur, achter een video gaat een hoop werk schuil. Maar misschien heeft jouw tiener wel een passie voor camerawerk, regie, editing of storytelling. Nah, dan is vloggen een hartstikke leuk idee.

2. Bloggen

Het leuke van vloggen en bloggen is dat je je eigen onderwerp kunt bepalen. Houdt je tiener van koken, knutselen of creatief schrijven? Dat is een blog een leuk project om tijdens de zomervakantie mee te beginnen.

3. Coderen

Coderen kan je tiener makkelijk leren. Het is een STEM-hobby bij uitstek en biedt bovendien genoeg voordelen op de lange termijn.

4. Tekenen

Een van de simpelste hobby’s om mee te beginnen: tekenen. Op YouTube en Instagram staan er tal van tutorials. En bovendien is dit een perfecte activiteit voor een regenachtige dag.

5. Lezen

Oké, we geven toe. Lezen is nou niet de meest aantrekkelijke hobby om aan je tiener te slijten. Maar misschien is dit wel de zomer dat je tiener een passie voor fantasy, detective of thriller ontdekt.

6. Fictie schrijven

Heeft jouw tiener Stranger Things gebinged? Daag je tiener dan gerust voor deze hobby uit: het schrijven van een fictie verhaal.

7. Tuineren

Wat is nou rustgevender dan een tiener die je gras maait, het onkruid wiedt en de moestuin bijhoudt? Bonus punten als je tiener ook de versgeplukte groente kookt.

8. Dansen

Werd dansen vroeger nog bestempeld als een meisjesding, met de komst van TikTok is dat echt definitief voorbij.

9. Fotografie

Als jouw kunstzinnige tiener een scherp oog voor esthetiek heeft, dan is dit de perfecte hobby voor een tiener die toevallig ook verslaafd is aan Instagram.

5x fouten die iedere ouder van een tiener maakt

10. Kalligrafie

Een kunstzinnige hobby die goed is voor je fijne motoriek. Voor deze hobby heeft je tiener geduld en rust nodig, príma kwaliteiten voor tijdens een lome zomervakantie. Overigens is dit ook een fijne manier voor je tiener om gedachten op papier te zetten.

11. Koken

Een tiener die kan koken, die wint niet alleen de harten van zijn ouders. Maar ook die van zijn toekomstige huisgenootjes.

12. Genealogie

Genealogie is een deftig woord voor stamboomonderzoek. Laat jouw tiener alle stambomen van de familie uitpluizen. Wie weet ontdekt hij wel iets wat nog niemand van de familie weet.

13. Houtbewerking

Misschien schuilt er in jouw tiener wel een heuse timmerman, zoals Geppetto van Pinokkio. Het zou zomaar kunnen, je komt er maar op een manier achter.

14. Klimmen

In een klimhal of in een klimbos de hoogte in. Dan steekt je tiener pas echt zijn neus in de buitenlucht.

15. Breien

Breien saai? Echt niet. Tegenwoordig vind je de hipste kleuren en patronen. En wist je dat sommige gebreide vesten voor wel 400 euro op Instgram worden verkocht? Príma verdienmodel.

16. Tweedehands shoppen

Én verkopen. Via Marktplaats of Vinted.

17. Film recensies schrijven

Van Jurassic Park: Dominion tot Lightyearwij snappen heus dat je tiener graag de hele dag films kijkt. Misschien schuilt er wel een goede recensent in jouw tiener. En hey, met een goede review is iedereen gebaat toch?

18. Vogel spotten

Het is een hobby die zeker tijdens de lockdowns aan populariteit heeft gewonnen. Niet zo gek, want om vogels te spotten heb je best veel verschillende kwaliteiten nodig. Je moet over kennis van vogels beschikken (al doende leert men!) en je moet goed kunnen kijken.

19. Graffiti

Klinkt illegaal, hoeft het niet te zijn. Op het muurtje achter in de tuin, in de schuur, graffiti is een stoere manier om creatief én expressief bezig te zijn.

20. Pottenbakken

Naast de revival van breien en vogel spotten is ook pottenbakken helemaal hip. Een beetje oefening baart kunst en hoe leuk is het om uit je eigengemaakte kopje thee te drinken? Bovendien is ook het glazuren van keramiek een hobby van het moment. Twee vliegen in een klap én een nieuw servies. Nah, als dat geen winst is voor het hele gezin.

21. Scrapbooking

Ja, er is bewijs dat je tiener iedere dag iets meemaakt, kijk maar op Instagram en Snapchat. Nog een manier om herinneringen vast te leggen: een plakboek.

22. Bakken

Ook bakken is een prima hobby voor je tiener. Waarom? Een zomer vol ambachtelijke appeltaart en verse scones, wie wil dat nou niet?

5x de leukste knutselboxen voor jong en oud

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.