Redactie
Redactie Opvoedstijlen 13 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

‘Ik word zo snel boos op mijn kinderen’

Als ouder zit je regelmatig met vragen en kwesties rondom het opvoeden van je kinderen. J/M ouders geeft graag antwoord op al deze vragen in de rubriek ‘advies van de redactie.’ Dit keer is het onderwerp: ‘Ik word zo snel boos op mijn kinderen.’

De vraag

Ik heb drie kleine kinderen en over het algemeen zijn ze heel lief. Maar ze kunnen me ook constant voor de voeten lopen, terwijl ik nog heel veel te doen heb.  Ik zit dan veel op ze te vitten. Ik ben alleenstaand en heb ook nog een baan die veel vraagt. Soms zijn de kinderen me echt teveel. Dat leidt behalve vitten tot soms boze uitvallen. Ik zie ze dan schrikken en de jongste begon laatst uit pure schrik te huilen. Zo kan het niet langer. Hoe kan ik ze beter benaderen?

Zo troost je je kind als je net even heel boos bent geworden

Het advies

De eerste heel belangrijke stap naar verandering heb je al gezet: je ziet zelf in dat dit niet langer goed is voor jou en vooral niet voor je kinderen en jouw band met hen. We krijgen het idee dat je behoorlijk veel van jezelf vraagt. Om te beginnen helpt het als je eens kijkt waar je de lat voor jezelf een stukje lager kan leggen. Je zult een beetje meer lucht voor jezelf moeten creëren, anders lukt het je niet om rustiger en relaxter te reageren op de kinderen.

Dus:

  • Kijk eens goed naar je huishouden, waar kun je meer rust creëren? Welke dingen moeten echt elke week, welke dingen kun je iets minder vaak doen? Maak een indeling van wanneer je wat doet en op welke momenten in de week je even helemaal niks doet en echt aandacht voor je kinderen hebt. Bij welke klusjes kunnen de kinderen helpen? Kun je eten maken voor meerdere dagen, ontbijt ‘s avonds al klaarzetten, enzovoort. Neem goed de tijd om te bekijken waar winst te behalen is.
  • Kijk eens goed naar de hoeveelheid tijd die je voor jezelf neemt: wat zijn de momenten waarop je niet werkt, geen huishouden doet, niet bezig bent met de kinderen? Als je rustiger wilt reageren op je kinderen, zul je meer moeten opladen om die rust ook in je te hebben. Tijd voor jezelf nemen, is dus zeker niet alleen voor jou, maar in het belang van je hele gezin. Doen dus! En niet eens in de zoveel tijd maar structureel: even de tijd nemen voor een kop thee op de bank, lekker een boek lezen, een avondje met vriendinnen of sporten.
  • Als je naast deze basis op een andere manier wilt reageren, bedenk dan eens op welke momenten je wél rustig blijft en reageert zoals je wilt. Waarom lukt het dan wel? Wat kun je ervan leren voor de momenten waarop je nu niet rustig kunt blijven? Wat helpt je om weer af te koelen?

Lukt het je met dit alles nog niet, overweeg dan om met iemand te praten die je verder helpt uit te zoeken waardoor het komt dat jij je reactie niet onder controle hebt en hoe je dat zou kunnen veranderen. En onthoud: hulp zoeken is een kracht en geen zwakte!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.