Redactie
Redactie Lichaam 12 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

6 weetjes over lenzen bij kinderen die jullie helpen te kiezen

Vraagt jouw brildragende kind ook opeens om lenzen? Dat is niet zo gek. Een bril wordt vaak ‘niet hip’ gevonden en kinderen hebben er soms echt een hekel aan. 6 weetjes over lenzen bij kinderen.

Lenzen. Ja of nee?

1. Wat zijn de voordelen?

Je kind kan verschillende redenen hebben om lenzen te vragen. Bijvoorbeeld omdat hij last heeft van zijn bril tijdens het sporten. Maar ook pesterijen van andere kinderen of het zelfbeeld spelen vaak een rol. Vooral meisjes die naar de middelbare school gaan willen graag lenzen. Ze gaan dan puberen en worden een stuk ijdeler. Jongens komen over het algemeen iets later met de vraag naar lenzen.

De grootste voordelen van lenzen zijn:

  • Meer vrijheid met sport en spel
  • Geen glazen die beslaan
  • Het is goed voor het zelfvertrouwen
  • Je kind kan makkelijker om zich heen kijken

2. Vanaf welke leeftijd kun je lenzen dragen?

Dat hangt niet zozeer af van de leeftijd, maar meer van je kind zelf. De één is al op z’n 8e klaar voor lenzen, terwijl de ander er op zijn 16e nog niet aan toe is. Over het algemeen wordt een jaar of 10 à 12 aangehouden, dan is een kind zelfstandig genoeg om hygiënisch en netjes om te gaan met lenzen.

3. Zijn lenzen schadelijk voor de ontwikkeling van de ogen?

Het is een fabeltje dat lenzen schadelijk zijn voor de oogontwikkeling. Bij een goede meting maakt het niks uit of je kind een bril of lenzen draagt. Er bestaat dan ook geen medische reden om lenzen bij kinderen te weigeren. Wel moet een oogarts kijken of er geen andere bezwaren zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er te weinig traanvocht wordt aangemaakt, waardoor lenzen niet goed verdragen kunnen worden.

4. Over welke eigenschappen moet mijn kind beschikken?

Lenzen zijn erg kwetsbaar en zitten op nog kwetsbaarder ogen. Als ze niet goed verzorgd en schoongemaakt worden, kan dit bijvoorbeeld ooginfecties tot gevolg hebben. Het is dan ook erg belangrijk dat je kind echt gemotiveerd is om lenzen te dragen. Als jij eigenlijk zelf degene bent die lenzen voor je kind een betere optie vindt, gaat het zeer waarschijnlijk niet werken. Je kind moet de discipline hebben om elke dag weer de lenzen goed te verzorgen en schoon te maken met lenzenvloeistof, en handig genoeg zijn om ze veilig in en uit te doen. Ook is het belangrijk dat je kind niet met zijn lenzen gaat slapen en altijd zijn handen wast.

Twijfel je of jouw kind klaar is voor die verantwoordelijkheid? Spreek dan bijvoorbeeld af dat hij eerst een maand lang zelf denkt aan het dagelijkse tandenpoetsen en dit ook netjes doet. Of enkele weken de volledige zorg voor een huisdier op zich neemt.

5. Welke soorten lenzen zijn er?

Er zijn onnoemelijk veel soorten en varianten. De twee bekendste soorten zijn vormstabiele (ook wel harde) en zachte lenzen. Vormstabiele lenzen zijn kleiner, harder en gaan langer mee. Zachte lenzen zijn veel flexibeler en groter. Doordat zachte lenzen sneller vervuilen, moeten deze vaker verwisseld worden.

Zachte lenzen heb je in verschillende varianten. Je hebt onder andere dag-, maand- en jaarlenzen. Ze zitten erg comfortabel en hebben weinig gewenningstijd nodig, in tegenstelling tot harde lenzen.

Welke lenzen het meest geschikt zijn, hangt vooral af van de fysieke toestand van de ogen en de specifieke wensen. Daglenzen zijn het meest hygiënisch, je gooit ze immers aan het eind van de dag weg en doet de volgende dag weer nieuwe in. Daarnaast zijn deze lenzen ideaal om ze met een bril te combineren. Dat is handig als je kind ze alleen wil gebruiken voor het sporten.

6. Wat kosten ze?

De hoogte van de kosten hangt vooral af van het soort lenzen, en of er nog extra’s nodig zijn, zoals een cilinder. Bij zachte lenzen variëren de prijzen van ongeveer €125,- per half jaar voor lenzen zonder cilinder, tot €175,- per half jaar voor lenzen met cilinder. Maar bijvoorbeeld zachte siliconen lenzen zonder cilinder, die je tweewekelijks vervangt, kosten €185,- per half jaar.

Prijzen voor vormstabiele lenzen variëren van €220,- voor lenzen zonder cilinder, tot €310,- voor lenzen met cilinder. Vormstabiele lenzen gaan langer mee en hoeven dus ook niet elk jaar vervangen te worden. Een erkende opticien kan je een passend advies en kostenplaatje geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.