Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Lichaam 14 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Koreaanse schoonheidsidealen steeds populairder: ‘Schadelijk voor tieners’ 

Als jouw dochter regelmatig op TikTok kijkt, is er een grote kans dat ze beïnvloedt wordt door internationale influencers die gebruik maken van Koreaanse producten. De Koreaanse schoonheidsidealen hebben het internet veroverd en dit kan behoorlijke gevolgen hebben voor het zelfbeeld van je kind. 

Koreaanse schoonheidsidealen – ook wel K-beauty genoemd, zijn de laatste jaren onwijs populair geworden. Niet alleen Koreaanse influencers streven naar deze beauty standards, maar ook westerse TikTokkers zijn geobsedeerd door K-beauty

Koreaanse schoonheidsidealen

Wie denkt aan Koreaanse schoonheidsidealen, denkt aan een ‘perfecte huid’, een slank figuur en fijne gelaatstrekken. Deze perfecte huid wordt ook wel een glazen huid genoemd en is enorm populair onder tieners. Koreaanse influencers leggen op TikTok, Youtube en Instagram perfect uit hoe deze glass skin bereikt kan worden. Volgens hen kan iedereen namelijk deze look krijgen, mits je de juiste huidproducten gebruikt. 

Voorheen waren deze huidproducten enkel in Aziatische landen te krijgen, maar tegenwoordig liggen ze ook in de Nederlandse drogisterijen. Enkele populaire producten zijn bijvoorbeeld pimple patches: dit zijn kleine stickers die op jeugdpuistjes worden geplakt. Ook slakkenslijm is onwijs populair: deze gel zou de structuur van de huid verbeteren. Daarnaast beloven creams met retinol, plantenextracten of bijenhoning een prachtige egale huid. 

Steeds meer tieners zijn in de ban van deze skincare routine en leggen uitgebreid uit hoe de (vaak wel tien verschillende) gels en zalfjes gebruikt moeten worden. De producten zijn niet goedkoop en vaak onnodig voor tieners. Iedere dermatoloog zal namelijk uitleggen dat creams met retinol namelijk niet bedoeld is voor jonge mensen. Sterker nog: het gebruik van retinol op jonge leeftijd kan zelfs schadelijk zijn.

Schadelijk voor tieners

Het kan natuurlijk geen kwaad om je huid goed te verzorgen. Toch kan deze trend schadelijk zijn voor tieners. Veel kinderen vergelijken zichzelf namelijk met anderen online en dit kan tot grote teleurstellingen zorgen. Een glass skin is voor veel (westerse) tieners namelijk helemaal niet realistisch.

Het nastreven van zo’n glazen huid kan niet niet alleen schadelijk zijn voor de huid, maar kan ook voor mentale struggles zorgen. In dit onderzoek wordt namelijk uitgelegd hoe schoonheidsidealen een grote rol spelen in het gevoel van eigenwaarde en lichaamsbeeld. Wanneer tieners een onrealistisch schoonheidsideaal nastreven, zal dit alleen maar negatieve gevolgen opleveren.

Perfecte huid

Met andere woorden: wanneer jouw kind het ene na het andere filmpje voorbij ziet komen waarin (Koreaanse) influencers hun perfecte huid showen, zal dat uiteindelijk voor frustratie en onzekerheden kunnen leiden.

Nu is niets mis met een skincare routine, maar het is daarbij belangrijk dat je kind geen onhaalbare doelen probeert na te streven. Dit zal namelijk alleen maar tot een laag zelfbeeld leiden. Wil je je kind een handje bij helpen? Opvoedkundige Tischa Neve geeft handige tips.

Littekens door acne: wat zijn de opties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.