Voorspel de groeispurt: dit wordt de lengte van jouw kind
Kinderen groeien snel, en de ene net wat harder dan de andere. Ben je benieuwd wat de uiteindelijke lengte van jouw kind is? Lees dan snel verder.
Kinderen groeien hard
Wanneer jouw kind net geboren is, controleert het consultatiebureau minstens één keer in de drie maanden de lengte en het gewicht. Wanneer je kind tussen de één en vier jaar is, wordt de lengte één keer per jaar gemeten. Op de basisschool wordt de lengte van je kind gemeten in groep twee, groep zeven en vervolgens in de tweede klas van de middelbare school.
Tot de puberteit begint, groeit een kind gemiddeld zes centimeter per jaar. Tijdens de puberteit komen kinderen in een groeispurt en groeien ze het snelst, soms wel tien centimeter per jaar. Meisjes groeien het hardst op twaalf- en dertienjarige leeftijd, en bij jongens is dit gemiddeld op dertien- en veertienjarige leeftijd. Vooral tijdens de groeispurt is het mogelijk dat je kind last heeft van korte, vaak stekende pijn in de benen. Dit is groeipijn en is verder niet schadelijk.
Nadat de puberteit begonnen is, groeien meisjes gemiddeld nog 23 centimeter en jongens gemiddeld 32 centimeter. Jongens groeien doorgaans gemiddeld twee jaar langer door dan meisjes. De lengte blijft stabiel nadat de groeischijven dicht zijn gegroeid.
Lengte van de ouders
Waar in het eerste levensjaar voeding erg belangrijk is voor de groei, bepaalt de genetische aanleg hoe je kind verder groeit. Daarom is de lengte van de ouders een goede lijndraad voor de uiteindelijke lengte van het kind. Daarnaast is de afkomst van belang. Zo worden Aziatische kinderen gemiddeld een stuk kleiner dan Nederlandse kinderen.
Nederlanders zijn het langste volk
Nederlanders zijn het langste volk ter wereld. In 2020 was ruim één op de vijf jonge mannen minstens 190 centimeter lang en zeven procent was langer dan 195 centimeter. Daarnaast was één op de tien vrouwen die in 1980 werd geboren minstens 180 centimeter.
Nederlandse mannen van 19 jaar waren in 2020 gemiddeld 182,9 centimeter lang en negentienjarige vrouwen waren gemiddeld 169,3 centimeter. Alle lengtegegevens zijn gebaseerd op zelfrapportage.
Wel worden Nederlanders steeds kleiner: vrouwen die geboren zijn in 2001 zijn gemiddeld 1,4 centimeter korter dan de generatie uit 1980. Bij mannen verschilt het één centimeter.
Hoe lang word ik?
Wanneer je de lengte van beide ouders combineert, kun je berekenen hoe lang jouw kind uiteindelijk wordt. Dit wordt de ‘Target Height’ genoemd. (Side note: dit is een ruwe schatting, er is dus geen 100 procent garantie).
Voor jongens: TH= 44,5 + 0,376 * lengte vader (in cm) + 0,411 * lengte moeder (in cm)
Voor meisjes: TH= 47,1 + 0,334 * lengte vader (in cm) + 0,364 * lengte moeder (in cm)
Daarnaast kun je op de website van TNO (toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek) ook berekenen hoe lang jouw kind wordt, door middel van een groeicalculator. Zowel op basis van de lengte van de ouders, maar ook op basis van hoe lang je kind nu is, afgezet tegen zijn of haar geboortedatum.
Zorgen over de lengte van je kind: wat is té groot of té klein?