Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 24 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Had ik maar nooit… Mijn dochter (17) stage laten lopen in het buitenland 

In de rubriek Had ik maar nooit… komt elke week een moeder aan het woord met spijt. Of ze nou spijt heeft van flesvoeding, een abortus of het moederschap. Deze moeders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is spijt van hun aanpak als moeder.

Deze week spreken we met Merel (40). Merel heeft spijt dat ze haar dochter stage heeft laten lopen in het buitenland. 

“Mijn dochter Lisanne volgende een internationale mbo-opleiding, waarbij ze stage moest lopen in het buitenland. Toen ze de opleiding koos, leek het nog ver weg, maar voordat we het wisten ging ze voor vier maanden naar Parijs. Via haar school werd ze daar aan een bedrijf gekoppeld en vonden ze een kamer voor haar.

Niet alleen

Gelukkig ging Lisanne niet alleen, ook drie klasgenoten gingen naar Parijs en hadden een kamer in hetzelfde pand. Ik vond het maar niets dat ze naar zo’n grote stad ging, ze was zelfs nog nooit alleen op vakantie geweest, dus ik was maar wat blij dat ze niet alleen was. Ik probeerde mezelf voor te houden dat het maar een uur vliegen was en maximaal zes uur rijden, mocht er iets zijn. En er was al snel iets aan de hand. 

Bedwantsen

Een week na aankomst belde Lisanne mij totaal in paniek op. Ze zat onder de rode bulten en had ontzettend veel jeuk. Wat bleek: er zaten bedwantsen in haar kamer. Niet alleen op haar matras, maar ook onder de plinten en in de bank. Het hele appartementencomplex had er blijkbaar last van, dus er moest een oplossing komen. Ik sprong nog dezelfde dag in de trein op weg naar Parijs. We brachten haar kleding naar de stomerij en zochten een nieuwe kamer voor haar. Binnen twee dagen was alles geregeld. 

Heimwee

Nog geen week later hing Lisanne huilend aan de telefoon. Ze had heimwee en wilde eigenlijk terug naar huis. Mijn man en ik probeerden haar over te halen om te blijven. Niet alleen omdat ze anders haar studiepunten niet zou halen, maar ook omdat het hele Parijs-verhaal ons ontzettend veel geld had gekost. Ik had een week daarvoor nog 2000 euro borg moeten betalen voor een kamer, waarvan we maar moesten zien of we dat geld terug zouden krijgen. Gelukkig was Lisanne na een paar dagen weer wat blijer en wilde ze het weer proberen. 

Overvallen in Parijs

Twee weken daarna werd Lisanne op de terugweg van haar stage naar haar kamer overvallen. Haar tas, met daarin haar geld, pasjes, telefoon en paspoort, was in één klap weg. Ze kon via haar huisgenoot binnenkomen en belde mij met haar telefoon. Weer ging ik naar Parijs en gelukkig ging mijn man mee. We waren druk met aangifte doen, wat niet erg makkelijk is in het Frans, en probeerden alles voor haar te regelen. 

Drugs in drankje

We waren net drie dagen thuis toen midden in de nacht haar huisgenoot mij opbelde. Lisanne moest naar het ziekenhuis, want er was waarschijnlijk drugs in haar drankje gegooid. In onze pyjama’s stapten mijn man en ik in de auto, op weg naar het ziekenhuis in Parijs. Gelukkig was ze wel bij kennis toen we daar aankwamen, maar voor mijn man en voor mij was er één ding zeker: ze gaat mee naar huis. 

Spijt

Ik heb spijt dat ik mijn dochter stage heb laten lopen in het buitenland. Wat een mooie en leerzame ervaring had moeten worden, liep uit op een groot drama. Ze gaat hierdoor haar studiepunten missen en het heeft ons ontzettend veel geld gekost. De volgende stage wordt gewoon bij ons in de stad.”

Had ik maar nooit… ‘Het geheim van mijn dochter doorverteld’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.