Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Opvoeden 24 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Puber komt afspraken niet na? ‘Je moet hem gewoon de consequenties laten voelen’

Onlangs deelden we op onze Facebookpagina het dilemma van Sanne (44). Zij vroeg zich af: “Mijn puber komt zijn afspraken niet na, wat moet ik doen?” Hier hadden meer dan 200 lezers een mening over.

We delen een greep uit de reacties.

Afspraken niet nakomen

“Onze zoon komt steeds vaker zijn afspraken niet na. Dat begon met zijn huiswerk en het leren voor toetsen. En als we vragen aan hem of hij een keer iets wil doen in huis, dan doet hij het niet. Ook als hij met vrienden afspreekt of uitgaat en we met hem een tijd afspreken dat hij terug moet zijn, is hij de laatste tijd veel later. Ook hebben wij de afspraak dat hij geen alcohol mag drinken, maar al meerdere keren heb ik hem erop betrapt dat hij toch gedronken heeft. Ik heb al op meerdere manieren geprobeerd hier met hem over te praten, maar het helpt niet. Hebben jullie tips?”

Lees hier het hele verhaal van Sanne, mocht je het hebben gemist. Dit zijn jullie adviezen voor Sanne:

1. Eenzijdige afspraken

“Dat zijn eenzijdige afspraken van de ouders hun kant. Ga in overleg: wat vind jij redelijk, wat vinden wij redelijk en kom zo tot een afspraak. Als hij zich er dan niet aan houdt, dan kan je weer in gesprek over waardoor het komt dat hij zich er niet aan kan houden en wat hij nodig heeft om zich wel eraan te kunnen houden.” – Jesica

2. Consequenties laten voelen

 “Eh, je zou willen dat het overgaat? Maar zo is de werkelijkheid niet. Dus geen stress, gewoon hem de consequenties laten voelen en volhouden. Dat is geen straf, dat is opvoeden. Niet aan afspraken houden, levert op dat je er last van krijgt. Dat is in de grote boze buitenwereld ook zo.” – Sunnyva

3. Teruggaan in de tijd

“Eerst zou ik even teruggaan in de tijd. Hoe was ik als puber en hebben de confrontaties geholpen die ik met mijn ouders heb gehad? Ik ben mezelf heel wat keren tegengekomen. Ik ging de strijd met m’n ouders niet aan, ik luisterde vaak niet naar hen, alleen als het me goed uitkwam. Ik merkte wel vaak dat mijn ouders ook niet naar mij luisterden, dus waarom zou ik dan wel naar hen luisteren? Puberteit is lastig, voor zowel het kind als de ouders. Beide partijen moeten hier doorheen. Gelukkig kun je er veel over lezen en daardoor krijg je als ouders ook meer begrip in bepaalde situaties – Ada

4. Het gaat vanzelf over

“Heerlijk, een echte puber. Dat klinkt als toen ik een puber was en toen onze kinderen pubers waren. Ik verwacht dat onze kleinzoon ook zo zal zijn tegen die tijd. Het gaat vanzelf over.” – Hanneke

5. Paar simpele afspraken

“Ik heb een simpele regel in huis: alles mag, zolang je je aan een paar simpele afspraken houdt. Doe je dat niet, dan voel ik mij ook niet genoodzaakt om mij aan afspraken te houden. Dus dan wordt er geen was gedaan, niet gekookt en ook geen sport betaald.” – Susan

6. Normale puber

“Hij klinkt als een hele normale puber. Loslaten! Laat hem zelf zijn schoolwerk doen, laat zijn bedtijd los en de klusjes in huis gewoon tig keer aan hem vragen. Alcohol en te laat komen… tja, probeer het bespreekbaar te houden. Verder toch loslaten, denk ik. Straf geven gaat toch niet werken, dat is eerder destructief. Ik zou inzetten op het gezellig houden thuis en de band goed houden.” – Agna

7. Eigen verantwoordelijkheid

“Het gaat ook over, echt! Maar het is een lastige periode, hè?! Zorg ervoor dat jij in ieder geval niet zijn problemen gaat oplossen, het is zijn eigen verantwoordelijkheid. Dan komt hij maar te laat, haalt hij maar slechte cijfers, enzovoorts. Straf gaat niet meer werken op die leeftijd, denk ik. Houd er rekening mee dat een puberbrein echt anders werkt dan een volwassen brein.” – Marline

8. Grenzen oprekken

“Zo te horen heb je gewoon een heerlijke puber in huis die z’n grenzen aan het oprekken is. Dat is volkomen normaal gedrag. Misschien moeten de ouders eens proberen om hem meer los te laten in plaats van alles te willen regisseren.” – Rianne

Dilemma: ‘Mijn puberdochter spijbelt veel, wat moet ik doen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.