Gina Koninkx
Gina Koninkx Lichaam 11 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Wordt jouw puber geplaagd door jeugdpuistjes? Dit kun je als ouder doen!

Jeugdpuistjes, bijna geen enkele puber ontkomt eraan, de gelukkige uitzonderingen daargelaten dan (of nou ja, we hebben ergens wel gehoord dat die personen eerder rimpels krijgen). Het kan voor enorm veel onzekerheid zorgen bij kinderen, dat wordt soms best onderschat door ouders.

Jeugdpuistjes en onzekerheid

Tijdens de puberteit krijgen veel meisjes (maar ook jongens) te maken met acne, ook wel jeugdpuistjes genoemd. Er gebeurt van alles in het lichaam en hormonale schommelingen veroorzaken de puistjes. Bij meisjes verergert dat vaak ook nog eens tijdens de menstruatie.

Het lichaam maakt veel talg aan, waardoor de talgkliertjes verstoppen met als resultaat een ontstoken huid en puistjes. Je kunt je vast wel voorstellen (wellicht zelfs uit eigen ervaring) dat pubers daar enorm onzeker door kunnen worden. Merk je dat bij jouw zoon of dochter? Wij geven je vier tips.

1. Boost het zelfvertrouwen van je kind

Het is ten eerste belangrijk dat je altijd aandacht besteedt aan het zelfvertrouwen en het zelfbeeld van je kinderen. Dat staat natuurlijk los van de puberteit. Geef je kind complimenten, zodat het zich geliefd voelt en van jongs af aan lekker in zijn of haar vel zit.

Er zijn natuurlijk tal van factoren die daar later op van invloed kunnen zijn, waaronder onzekerheid door jeugdpuistjes. Besteedt vooral dan veel aandacht aan het zelfbeeld van je zoon of dochter.

2. Praat erover met je zoon of dochter

Het laatste wat je moet doen, is de situatie bagataliseren. ‘Het is maar een puistje’ is zo’n beetje de foutste opmerking die je kunt maken. Verplaats je in je puber, voor hem of haar is dat ene puistje namelijk wel echt een probleem op dat moment (anders zou het niet voor die onzekerheid zorgen).

Als jouw kind hier echt last van heeft en zelfs onzeker van wordt, is het belangrijk dat je erover praat. Vraag of je iets kan doen waardoor ze zich beter zouden voelen.

3. Vertel over je eigen ervaring

Het kan ook helpen om je eigen ervaring te delen. Zeker als je zelf erg veel last hebt gehad van puistjes of acne (dat kan ook tijdens je zwangerschap zijn geweest). Hierdoor laat je merken dat hij/zij niet de enige is en dat je weet hoe ontzettend vervelend het kan zijn.

4. Koop fijne (verzorgende) producten

Het is belangrijk dat jouw kind fijne huidverzorgingsproducten heeft. Hoewel je hormonale acne en jeugdpuistjes niet met een wonderzalfje kunt genezen, zijn goede producten erg belangrijk. Dat hoeft ook helemaal niet duur te zijn. Voorkom troepproducten met alcohol, dit kan het probleem alleen maar erger maken.

Het is belangrijk om de juiste informatie te vinden over jeugdpuistjes zodat je het ook op een goede manier kan behandelen. Je zou eventueel de huisarts of een dermatoloog kunnen inschakelen.

10x zo help je een puber om meer zelfvertrouwen te krijgen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.