Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Lichaam 4 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Hoe vaak moet een kind van 4-11 jaar eigenlijk douchen?

We weten allemaal dat baby’s niet zo vaak in bad hoeven. Het kan slecht zijn voor de gevoelige huid van je kindje en zelfs eczeem opleveren. Kinderen kunnen iets vaker douchen, ze worden ook vaker vies. Toch is het nog steeds niet nodig om je dreumes, peuter of kleuter dagelijks onder de douche of in bad te zetten. We laten je per leeftijd weten wat geadviseerd wordt over het douchen van kinderen.

Natuurlijk is dit slechts een advies en weet je zelf wat het beste is voor je kind, maar je hoeft je zeker niet schuldig te voelen als je kind al twee of drie dagen niet gedoucht heeft. Veel ouders doen dit wel: maar liefst 26 procent van de mannen en 16 procent van de vrouwen vindt zichzelf een slechte ouder wanneer hun kind niet dagelijks gewassen wordt, blijkt uit onderzoek. Dermatoloog drs. Leenarts zegt hierover: “Een dagelijkse douche is voor veel kinderen en volwassenen een gewoonte. Maar voor je huid is ouderwets met een washandje aan de wastafel een stuk beter.”

Douchen of badderen? Niet te vaak!

Dit komt doordat water de huid van je kind uitdroogt. Helemaal wanneer je hier ook nog zeep bij gebruikt. Leenarts adviseert daarom geen zeep te gebruiken, maar gewoon met water je kind te douchen. “Zeep tast de beschermende vette laag op je huid aan, waardoor het effect van uitdrogen nog groter is. De combinatie zeep en heet water is helemaal funest voor de huid; je wast je huidvetten er helemaal af.” Wil je toch met wat zeep wassen, dan kun je het beste kiezen voor producten op basis van olie. Die laten een vettig laagje op de kinderhuid achter, wat uitdrogen tegen gaat.

Douchen van kinderen 4-6 jaar

Kinderen tussen de vier en zes jaar oud hoeven niet dagelijks onder de douche. Twee tot drie keer per week een douche of bad is voldoende, behalve natuurlijk als je kind onder het zand of modder thuiskomt. Dan is een extra douchebeurt wenselijk. Is je kind niet echt vies, dan is wassen met een washandje voldoende. Op deze leeftijd is het bovendien belangrijk dat je je kind helpt met het lichaam wassen en het wassen van het haar. Je leert kinderen aan om zich goed af te spoelen en plekken op hun lijf te wassen.

Douchen van kinderen 7-9 jaar

Kinderen van zeven tot negen jaar kunnen wat meer zelfstandig douchen. Om de dag is voldoende, behalve wanneer je kind uit een sportles komt of lekker vies is geworden tijdens het buitenspelen. In de zomer kan een extra douchebeurt ook geen kwaad, maar pas op met (te veel) zeep. Aangezien de leeftijd kunnen kinderen heel goed zelf douchen, maar het is nog steeds belangrijk om de juiste hygiëneroutines aan te leren en aan te moedigen.

Douchen van kinderen 10-11 jaar

Is je kind een jaar of tien? Dan kan het heel goed zelfstandig douchen of in bad. Dagelijks even afspoelen onder de douche is aan te raden, omdat de zweetklieren bij kinderen rond deze leeftijd beginnen te werken. Leenarts zegt hierover: “Deze zitten vooral in de oksels en schaamstreek. Het vocht uit die klieren kan, geholpen door bacteriën op de huid, een typische zweetgeur geven. Dat merk je als ouder dus snel genoeg.”

Hygiëne is overrated: hoe ‘schoon’ moeten kinderen nou eigenlijk zijn?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.