Japke Janneke Sybesma
Japke Janneke Sybesma Puber 8 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Michelle (39): ‘Vanwege de stank van zijn puberzweet was ik stiekem zijn kleding’

In de wekelijkse rubriek ‘De puberstrijd met…’ bespreken we een strijd tussen ouder en puber. Deze week vertelt Michelle over de strijd die ze heeft met haar puberzoon David. ”Douchen vindt hij onzin. En puberzweet? Daar heeft hij zéker geen last van. Althans dat vindt hij zelf.”

”Als kind had David al een hekel aan douchen. Sterker nog: toen hij als baby in bad ging, zette hij het steevast op een krijsen. We weten dus niet beter dan dat David weinig zin heeft om gewassen te worden. Met moeite kregen we hem na zijn atletiektraining weer fris. Meestal lokten we hem met een lekker toetje of een snack voor de tv. Dat mocht dan pas wanneer hij schoon was.

Puberzweet

Het verbaasde me dan ook weinig dat deze strijd wat zou verergeren in de puberteit. Toen hij nog op de basisschool zat vond ik het prima als hij het bij twee keer per week douchen zou houden. Dit was dan altijd na het sporten.

Toen hij ging puberen, begonnen ook de hormonale veranderingen op te treden. Al snel rook ik dat die twee keer per week niet langer voldoende waren. Puberzweet? Hij vond het onzin. Hij had daar geen last van. Echter dachten wij hier als ouders heel anders over. De zweetlucht werd met de dag erger en ik kreeg het niet meer uit zijn kleding. Voorheen kon ik hem nog lichtelijk dwingen om de douche te nemen, maar dat ging niet meer. De strijd rondom het douchen ga ik op dit moment niet winnen.

Na het sporten ploft hij het liefst in zijn sportkleding op de bank. Wanneer het dan al later is, geeft hij vaak aan dat hij moe is en geen zin heeft om te douchen. Hij stapt dan zo zijn bed in. Stiekem was ik zijn beddengoed als hij naar school is en zet ik alle ramen wagenwijd open. Ook gooi ik zoveel mogelijk kleding van hem in de was en hoop dat hij niet merkt dat ik eraan heb gezeten.

Schaamte

Het is niet alleen heel erg vervelend voor hemzelf. Ik kan me voorstellen dat vrienden op school er ook last van moeten hebben. Mensen ruiken het meteen wanneer ze bij hem in de buurt komen. Ook voor onszelf vind ik het heel onprettig. Zeker wanneer er visite is. Een etentje met vrienden organiseer ik liever niet bij ons thuis. De stank ruik ik zelf door heel het huis. Ik schaam me gewoon voor deze geur.

Natuurlijk zou ik de strijd met hem kunnen aangaan rondom zijn hygiene. Echter weet ik wel dat David niet vaker gaat douchen als ik daarom vraag. Dat hij last heeft van puberzweet kan hij natuurlijk ook weinig aan doen. Het enige is dat zijn kleding vaker gewassen kan worden en hij meer zelf bewust kan zijn van deze geur. Dat is hij helaas niet. Hij blijft het onzin vinden en daarin blijven we continue strijd hebben.

Voor mij voelt het als enige optie om dan maar te blijven wassen, deodorant te blijven kopen en de geurstokjes in huis regelmatig aan te vullen. Ik hoop dat hij snel door deze fase heen is en straks beseft dat iets vaker douchen best prettig kan zijn. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen.”

Iris (43): ‘Mijn zoon stinkt enorm naar zweet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.