Julia van Buuren
Julia van Buuren Geld 4 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Vanaf deze leeftijd mag je werken en dit zijn de leukste bijbanen

Een bijbaantje, wie heeft het niet gehad. Van kranten rondbrengen tot kassawerk verrichten; jongeren verdienen via verschillende manieren hun eigen geld. Maar vanaf welke leeftijd mag je werken en welke bijbanen zijn er?

Een bijbaan is een baan voor enkele uren in de week, en vooral scholieren en studenten hebben een bijbaan. Werkgevers zijn hier vaak blij mee want hoe jonger de werknemers zijn, hoe minder geld het de werkgever kost.

School is de grootste prioriteit

School is natuurlijk de grootste prioriteit voor jongeren en daar gaat de meeste tijd een aandacht dan ook naartoe. Maar veel jongeren vinden wat extra geld ook belangrijk, en hebben daarom een bijbaan. Een bijbaan levert veel voordelen op, zo zorgt het voor werkervaring, jongeren leren nieuwe vaardigheden en leren nieuwe mensen kennen.

Doordat jongeren ook nog naar school gaan, mag er niet veel gewerkt worden. Zo mogen dertien- en veertienjarige maximaal twee uur per dag werken op een schooldag en zeven uur op een vrije en vakantiedag. In totaal mag er twaalf uur gewerkt worden in een schoolweek. Als vijftienjarige mag je twee uur werken op een schooldag, acht uur op een vrije of vakantiedag en twaalf uur per schoolweek. Zestien- en zeventienjarigen mogen maximaal negen uur per dienst werken en 45 uur per week.

Bijbanen en loon per leeftijd


13-14 jaar:

Officieel mogen kinderen van dertien en veertien jaar niet werken, maar zij mogen wel klusjes doen. Zoals oppassen bij kennissen of auto’s wassen. Dit mag zowel op schooldagen als op vrije dagen. Helpen inpakken of vakkenvullen in een winkel zijn ook mogelijke bijbanen.

Is jouw kind graag buiten? Dan is de landbouw een leuke plek om bij te klussen. Dertien- en veertienjarigen mogen bijvoorbeeld helpen bij (lichte) oogstwerkzaamheden, dieren voeren en fruit plukken. Ook een manege, camping of speeltuin bieden mogelijkheden.

En houdt je kind van de spotlights? Dan kan hij of zij op deze leeftijd al een modeshow lopen, toneelspelen of meewerken aan reclames. Hier zitten wel strengere voorwaarden aan verbonden.

Wanneer je dertien of veertien jaar bent is er nog niet sprake van een officieel minimumloon. Het is dan verstandig om, in overleg met de werkgever, rond het bedrag voor vijftienjarigen uitbetaald te krijgen.

15 jaar

Als vijftienjarige zijn er al meer opties voor leuke bijbanen. Je mag bijvoorbeeld een krantenwijk lopen of in een winkel of supermarkt werken. Denk bijvoorbeeld aan een kledingwinkel of bloemschikken bij een bloemist. Daarnaast mag je werken in de horeca, dit kan in de bediening of in de spoelkeuken zijn. Je mag alleen geen alcohol schenken of werken op een plek waar alcohol wordt geschonken. Op zoek naar andere bijbanen? Als vijftienjarige kun je ook in een dierentuin, pretpark of als fietskoerier werken, hoe leuk is dat?

Per leeftijd geldt er een minimumloon, voor iedereen onder de 21 jaar heet dit het minimumjeugdloon. Voor vijftienjarigen is dit 3,98 euro per uur. Minder dan dit verdien je dus niet. Bij de meeste supermarkten ligt het loon een stuk hoger, namelijk rond de 5 euro per uur. En het leuke aan de horeca is dat er naast het loon ook fooi te verdienen is.


16-17 jaar

Zestien- en zeventienjarigen mogen bijna alle werkzaamheden doen. Denk naast bovengenoemde bijbanen ook aan fabrieks- of magazijnmedewerker of kassamedewerker in een winkel of supermarkt. Ook mogen jongeren nu werken op een horecaplek waar alcohol wordt geschonken. Toch op zoek naar iets anders? Wellicht is de zorg wat voor jouw kind. Ook zonder zorgdiploma kun je hier aan de slag, denk aan schoonmaken, maaltijden brengen in een verzorgingstehuis, werken in de kantine van een ziekenhuis of als huishoudelijke hulp.

Het minimumloon voor zestienjarigen is 4,58 euro per uur, en voor zeventienjarigen 5,24 euro per uur. In de supermarkt verdien je al snel rond de 7,00 euro per uur. Het uurloon in de zorg ligt redelijk hoor, als zestienjarige kun je al een uurloon van 9,00 euro hebben in de thuiszorg.

Dilemma: ‘Moet ik mijn dochter (17) aansporen om een bijbaan te nemen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.