Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijke verhalen 2 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Moet ik mijn dochter (17) aansporen om een bijbaan te nemen?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over opvoeden, ouderschap, de ontwikkeling van kinderen en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Deze week legt Emma (46) haar dilemma voor: “Moet ik mijn dochter aansporen om een bijbaan te nemen?”

“Evie, mijn zestienjarige dochter, zit in het eerste jaar van het mbo. Afgelopen zomer is ze geslaagd voor de middelbare school, waar ze hard voor heeft moeten werken, maar het uiteindelijk toch gelukt is. Deze zomer had ze een bijbaan gehad in een kledingwinkel, maar daar kon ze niet blijven. Ik ging er vanuit dat ze een nieuwe bijbaan zou zoeken zodra haar studie begon, maar nu blijkt dat ze liever niet werkt naast haar studie.

Drukke studie

Evie heeft het erg naar haar zin op school en ze heeft gelukkig al leuke vrienden gemaakt, alleen vindt ze de opleiding best pittig. Ze moet echt haar best doen om de lessen goed te volgen en het huiswerk af te krijgen. Daar is ze doordeweeks in de avond dan ook nog vaak mee bezig. Ze neemt haar studie gelukkig wel serieus, dus daar zijn we al heel blij mee.

Mijn man en ik komen allebei uit een hardwerkend gezin. We hebben zelf altijd bijbaantjes gehad, zowel op de middelbare school als tijdens onze studie. Beide zijn we opgevoed met het idee: je moet werken voor je geld. We hebben dan ook altijd tegen elkaar gezegd dat we dat ons kind ook mee willen geven. En we vinden dat Evie er veel door kan leren en het goed is voor haar ontwikkeling.

Volledig op studie focussen

Ik snapte dat ze de eerste weken van haar studie het allemaal even wilde aankijken en haar plekje moest vinden. Wij gingen er vanuit dat ze daarna een bijbaan ging zoeken, maar Evie zei laatst dat ze zich nu het liefste volledig op haar studie wil focussen. De vrije tijd die ze dan nog heeft, want ze heeft het er dus best druk mee, wil ze liever besteden aan wat ontspanning of afspreken met vrienden.

Omdat Evie door de weeks vaak nog met haar studie bezig is, zou het al gaan om een bijbaan in het weekend. Toen ik voorstelde dat ze ook voor één dag in het weekend een bijbaan kon zoeken, zei ze dat ze niet goed kon inschatten hoelang ze in het weekend nog aan haar studie moet. Als ze de rest van het weekend dan aan het werk is, krijgt ze amper ontspanning of haar huiswerk schiet er misschien bij in als ze wel leuke dingen wil doen.

Aansporen om bijbaan te nemen?

Natuurlijk gunnen we Evie dat ze leuke dingen kan doen, alleen heeft ze voor die leuke dingen vaak wel geld nodig. Moeten wij dat dan gaan betalen voor haar? Zo zijn wij zelf dus niet opgevoed en daar voel ik me niet helemaal lekker bij. Aan de andere kant vinden we het wel heel fijn dat ze haar studie serieus neemt, want het is natuurlijk ook belangrijk dat ze dat haalt. We twijfelen dus: moeten we haar aansporen om een bijbaantje te nemen of laten we haar volledig op haar studie focussen?”

Dilemma: ‘Moeten we akkoord gaan met de bijbaan met nachtdienst van onze zoon?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.