Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ouderschap 16 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Moeten we akkoord gaan met de bijbaan met nachtdienst van onze zoon?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Getty (44) haar dilemma voor: “Moeten we akkoord gaan met de bijbaan met nachtdienst van onze zoon?”

“Onze zoon Joost van zestien is altijd al een harde werker geweest. Op zijn dertiende verdiende hij in de zomer bij als bollenpeller. Toen hij veertien was, bezorgde hij door weer en wind kranten. Ook heeft hij nog een bijbaan in de supermarkt gehad als vakkenvuller. Ik kan alleen maar trots zijn op zijn doorzettingsvermogen. Nog nooit heeft hij ons om dingen gevraagd, altijd spaart hij zelf voor wat hij wil hebben.

Bijbaan met nachtdienst

Joost kwam laatst thuis met het nieuws dat hij een goedbetaalde bijbaan kon krijgen. De oom van een klasgenoot heeft een visfabriek en hij heeft op kort termijn extra mensen nodig. De klasgenoot vroeg of Joost daar ook wilde komen werken. Joost was gelijk enthousiast, zeker toen hij hoorde wat hij per uur ging verdienen. Het was ruim twee keer zoveel als dat hij nu verdiende. Het enige nadeel was dat het nachtdiensten waren. Dat zou inhouden, dat onze zoon elke vrijdagnacht en zaterdagnacht zou moeten werken.

Werken of uitgaan?

Op het moment dat onze zoon enthousiast vertelde over zijn mogelijke nieuwe baan, zeiden mijn man en ik direct dat het verboden is om onder de achttien nachtdiensten uit te voeren. Mijn zoon zei daarop dat we blij moesten zijn dat hij wilde werken, want dat andere jongeren van zijn leeftijd vrijdag- en zaterdagnacht alleen maar uitgingen. Hij zou in diezelfde uren in ieder geval veel geld verdienen. En daar had hij natuurlijk een punt.

Zit niet lekker

Ik ben blij dat Joost lekker wil werken, maar toch zit het mij niet lekker. Zo’n jong kind elke week nachtdiensten laten draaien? Dat kan toch niet goed zijn? Dan heeft hij volgens mij iedere week last van een jetlag. En hoe zit het dan als hij op de maandag weer naar school moet. Is hij dan niet hartstikke moe?

Proberen of niet?

Mijn man en ik zitten inmiddels met een groot dilemma. Moeten we het goedkeuren dat onze zoon van zestien een bijbaan met nachtdienst wil? Of zullen we het niet goedkeuren en hem laten wachten tot hij achttien is? Joost is van mening dat we ons niet zoveel zorgen moeten maken, maar ik vind dat nogal makkelijk gedacht. Ik twijfel.”

Dilemma: ‘Zal ik als moeder ingrijpen bij het bijbaantje van mijn dochter?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.