Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Mentale gezondheid 2 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Overprikkeld kind? Zo maak je zelf een kalmeer-kit om prikkels te verwerken

Als je kind snel overprikkeld raakt, kan dat zorgen voor intense drift- of huilbuien. Soms zelfs zo erg dat je er niet tussen komt en niet meer weet wat je moet doen om je kindje rustig te krijgen.
Sommige kids hebben moeite met ontprikkelen en komen dan maar moeilijk uit zo’n bui. De kalmeer-kit of ontprikkel-mand kan daar een fijn hulpmiddel bij zijn, zowel voor je kindje als voor jou.

Hoe merk je dat je kind moeite heeft met ontprikkelen?

Sommige kinderen kunnen een heel drukke dag gehad hebben met veel prikkels, en vervolgens makkelijk en rustig in slaap vallen. Andere kindjes, vaak de hoogsensitieve kids, hebben meer moeite met het verwerken van al die prikkels.
Ze komen bijvoorbeeld niet snel in slaap of krijgen een huilbui of een driftbui. Dit komt omdat ze zich geen raad weten met hun emoties.

Wat kan je doen als je merkt dat je kind overprikkeld is?

Probeer tijdens zo’n huil- of driftbui zelf rustig te blijven, als jij ook nog eens boos wordt dan maak je het alleen maar erger. Neem je kind bij je en zorg ervoor dat hij zich begrepen voelt, dit doe je door zijn emoties te benoemen en hem te troosten als hij dat toe laat. Werkt dit niet, dan is er nog de kalmeer-kit die je in kan zetten.

Wat is een kalmeer-kit?

Dit is doos of mand of tas die je vult met items waarvan je weet dat je kind er rustig van wordt. Wat je daar dan in kunt doen? Bijvoorbeeld de volgende dingen:

  • Een vertrouwde knuffel of een knuffeldoekje
  • Klei
  • Kinetisch zand
  • Een kleurboek met potloden
  • Een boek
  • Een stressbal of squishy
  • Kleine favoriete poppetjes of figuurtjes
  • Bouwblokken
  • Rustgevende muziek

Zet de mand neer op een vaste plek, zodat je kindje deze zelf ook weet te vinden wanneer dat nodig is. Zorg ervoor dat de plek rustig is, bijvoorbeeld een hoekje in de (eigen) kamer met een zitkussen.
Bied de mand aan je kindje aan tijdens een emotionele bui en laat hem even met rust of ga er rustig bij zitten. Je zal zien dat je mini snel rustig wordt en ook emoties van zich af kan zetten. Verander samen de inhoud van de mand wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld als je kind ouder is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.