Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Nieuws 27 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Steeds meer 15- en 16-jarigen met een bijbaan: ‘Moeder kan niet alles betalen’

Steeds meer en meer jongeren hebben een bijbaan om (luxe) dingen in het leven te kunnen bekostigen. Vooral 15- en 16-jarigen gaan dus vaker aan het werk blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een paar jaar geleden werkte van deze doelgroep slechts de helft, nu werkt twee op de drie jongeren van 15 en 16 jaar na schooltijd en/of in het weekend. Meer geld is de voornaamste reden om te gaan werken, vertellen jongeren aan NOS.

Waar ze dat geld dan aan besteden? Dat verschilt per persoon, zo is te zien in de video. Vaak wordt het geld dat jongeren met hun bijbaan verdienen uitgegeven aan grotere dingen. Denk aan het halen van het rijbewijs, voor studie, voor een vakantie en om alvast te sparen voor een eigen woning, zo vertelt een van de jongeren. Uit cijfers van het Nibud Scholierenonderzoek 2020 blijkt dat 76 procent van de jongeren geld uitgeeft aan eten en drinken, bijvoorbeeld op in de pauze op school. Ook wordt gedacht aan anderen, want 64 procent koopt cadeautjes voor een ander van het eigen geld. Ook kleding, uitgaan en persoonlijke verzorging staan in de lijst.

Veel meer jongeren hebben een bijbaan

Dat er opeens een flinke stijging is in het aantal werkenden van 15 en 16 jaar is opvallend vertelt Tanja Traag, hoofdsocioloog van het CBS aan De Telegraaf: “Economisch gezien is dit goed te verklaren, omdat er banen in overvloed zijn. Maar je kunt je afvragen hoe verstandig het is dat jongeren vaker geld bijverdienen als ze op school voor grote leeruitdagingen staan”. Een van de jongeren in de video van NOS vertelt dat zijn moeder het tijd vond dat hij een bijbaan ging zoeken, omdat zij niet steeds alles kan betalen voor haar zoon. De huidige economie zal wellicht daarom ook invloed hebben op deze stijging.

Jongeren werken namelijk gemiddeld zo’n 9 uur per week en dat doen ze na schooltijd in de avond of in het weekend. Veel tijd om dan nog aan schoolwerk (of andere dingen) toe te komen is er dan niet. Dat de combinatie van school en werk soms een uitdaging is, beamen de jongeren in de video. Zo vertelt een van hen dat het lastig is om ‘s morgens vroeg fris en fruitig in de schoolbanken te zitten als je de avond ervoor tot laat door hebt gewerkt. Een ander vertelt dat het tijdens toetsweken lastig kan zijn als je het hele weekend moet werken en er weinig tijd over blijft om te leren. Uit eerdere cijfers van het CBS bleek al dat ongeveer een kwart van de jongeren in deze leeftijdsgroep stress of gevoelens van onrust ervaart door school of studie.

Populairste bijbanen van jongeren

De populairste bijbanen onder 15- en 16 jarigen zijn:

  • Vakkenvuller
  • Keukenhulp
  • Bediening horeca
  • Verkoopmedewerker
  • Kassamedewerker

Anneloes (42): ‘Mijn zoon van 15 heeft een bijbaan om bij te dragen aan de boodschappen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.