Wilma Groothuis
Wilma Groothuis School 27 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Slecht betaalde baan of niet? Dit verdient een leraar op de middelbare school

Als jouw kind naar de middelbare school gaat, komt hij of zij in aanraking met meerdere leraren. Deze leraren zien zij elke dag en hebben dan ook invloed op jouw kind. Ben jij weleens benieuwd wat de salarisschalen op het voortgezet onderwijs zijn? Wij wel!

Wij zochten het uit.

Salarisschalen voortgezet onderwijs

De salarisschalen van het voortgezet onderwijs zijn verdeeld in drie schalen: LB, LC en LD. Het takenpakket van een leraar bepaalt in welke salarisschaal hij of zij valt. Een leraar die in schaal LB valt, is een ‘gewone’ leraar die voor de klas staat. Om in schaal LC te komen, heeft een leraar een extra specialisatie. De laatste schaal valt een leraar in die ook verantwoordelijkheden buiten de school heeft.

Naast de taken ligt het salaris ook nog aan het aantal jaar dat een leraar in dienst is, ook wel de salaristrede genoemd. Iemand die net begonnen is met lesgeven, verdient minder dan iemand die al tien jaar voor de klas staat. Het bruto inkomen van leraren bestaat uit het salaris, vakantiegeld, eindejaarsuitkering en de toelagen die een leraar krijgt.

Salaris leraar op het voortgezet onderwijs

De bedragen in de tabel zijn afgeronde bruto bedragen gebaseerd op de cao vo 2023-2024, die gelden vanaf 1 juli 2023.

Bron: Rijksoverheid

Twaalf salaristreden

Alle drie de schalen bestaan uit twaalf salaristreden. Als een leraar goed functioneert, dan stijgt het maandsalaris vaak elk jaar een trede. Dus als een leraar in trede 1 begint, krijgt hij of zij hoogstwaarschijnlijk na tien jaar het maandsalaris van trede 10. Let wel op, de inhoud van de taken en functies kan variëren per school. De doorgroeimogelijkheden hangt dus ook zeker van de school af.

Ook is het goed om te benadrukken dat als een leraar net begint met lesgeven, dat niet automatisch betekent dat hij in schaal LB en salaristrede 1 begint. De taken en verantwoordelijkheden van de functie bepalen de salarisschaal. En als iemand eerst een andere baan beoefende en daarna het onderwijs ingaat, dan is het vaak mogelijk om in een hogere schaal of trede te beginnen.  

Aantrekkelijke leraar? Dan doen leerlingen het beter op school, stellen onderzoekers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.