Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Lichaam 1 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Heb je het idee dat je kind een bril nodig heeft? Dit zijn de tekenen

Twijfel je of je kind een bril nodig heeft? Bij kinderen is het vaak moeilijk te ontdekken dat ze minder goed zien, zeker als je kind nog jong is. Vaak hebben ze het zelf niet door. Heb je het idee dat je kind een bril nodig heeft? Wij vertellen je wat de tekenen van slecht zien bij kinderen zijn.

In de meeste gevallen wordt er pas op de basisschool ontdekt dat een kind een bril nodig heeft. Hoe ouder het kind is, hoe makkelijker het is om te ontdekken dat een kind slecht ziet.

De tekenen dat je kind misschien een bril nodig heeft

Hieronder hebben we wat tekenen op een rijtje staan waardoor je kunt ontdekken of je kind wellicht een bril nodig heeft.

Dicht op de tv zitten

Zit je kind het liefst met z’n neus op de televisie? Check dan eens of hij het wel goed ziet door hem afstand te laten nemen van het scherm.

Knijpt met z’n ogen

Wanneer je met je ogen knijpt dan kun je je ogen beter focussen. Mocht je kind dit doen bij het kijken naar de tv of tijdens het lezen, dan kan het zo zijn dat het een bril nodig heeft.

Kan het schoolbord niet goed zien

Geef je kind aan dat het op school moeite heeft de dingen te lezen die de leerkracht op het bord zet? Vraag dan eerst of er misschien een langer kind voor hem zit dat het zicht belemmerd. Als dit niet het geval is dan kan het zo zijn dat je kind een bril nodig heeft.

Last van hoofdpijn

Er zijn veel redenen voor het hebben van hoofdpijn, maar een belangrijke reden kan zijn dat je kind een bril nodig heeft. Wanneer het vooral hoofdpijn heeft na het lezen kan dit namelijk het geval zijn. Hou hier dus zeker rekening mee.

Alles afgevinkt?

Kun je alles afvinken? Dan is het goed om eens een test te doen. Houd je kind bijvoorbeeld een boek of stilstaand beeld voor op de televisie. Bepaal zelf de afstand en check wat het ziet. Neem steeds meer afstand en kijk of het goed blijft zien. Wissel het linker- en rechteroog af. Wanneer je twijfels hebt over het zicht van je kind is het een goed idee om een bezoekje te brengen aan de oogarts of opticien. De huisarts kan je hiernaar verwijzen als duidelijk is dat het slechte zicht daadwerkelijk met de ogen te maken heeft.

https://www.jmouders.nl/buiten-spelen-helpt-tegen-bijziendheid/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.