Valery de Voijs
Valery de Voijs Persoonlijke verhalen 7 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Ilona (38): ‘Hoe vertel je een kind dat haar vader depressief is?’

De partner van Ilona (38) heeft sinds acht jaar last van een depressie. Dit heeft niet alleen invloed op haar huwelijk, maar begint ook een negatieve invloed op haar dochter te hebben. Vooral nu haar dochter ouder wordt.

“Je vergeet soms hoeveel kinderen opmerken. Zelfs al op jonge leeftijd krijgen ze eigenlijk alles mee.”

De depressie sloop er langzaam in

“Ik ken mijn man al vanaf onze studietijd. Eigenlijk was er toen geen vuiltje aan de lucht. Hij studeerde filosofie en kon met zijn vrienden weleens nachtenlang praten over de zwaardere onderwerpen in het leven. Tegelijkertijd had hij een luchtige kant, en vond hij het leuk om spontane dingen te doen.

Ik zou niet goed kunnen aangeven wanneer hij is veranderd. Na zijn studie heeft hij verschillende baantjes gehad en hij onderhield zijn sociale contacten met vrienden en familie. Langzaamaan is dat steeds minder geworden.

Zo’n vijf jaar geleden is hij voor het eerst naar een psycholoog gegaan. Aanvankelijk leek dat te werken. Ook al was hij vaak verdrietig of boos: ik was allang blij dat hij iets voelde. Die jaren daarvoor ging hij stoïcijns door het leven.

Ondanks zijn depressie kabbelde onze relatie door. We trouwden en kregen een prachtige dochter. Sascha is nu bijna vijf jaar en heeft alles wat haar hartje begeeft. Tenminste, dat zou je denken.

‘Papa werkt eventjes niet’

Ze realiseert zich namelijk steeds vaker dat haar vader anders is dan de vader van haar vriendjes en vriendinnetjes. Ook wanneer ze bij haar nichtjes gaat spelen, ziet ze hoe haar oom meespeelt. Voorheen stelde ze niet zoveel vragen of waren haar vragen niet zo ingewikkeld. We konden het wegwuiven met ‘papa werkt eventjes niet’ of ‘papa is een beetje ziek’, maar nu ze ouder wordt, gaan die antwoorden niet meer op.

Laatst vroeg haar juf of alles goed was thuis. Schijnbaar had ze aan de kinderen in de klas gevraagd welk beroep hun vaders uitoefenden. Sascha had in haar onschuld geantwoord dat papa niet kon werken omdat hij te verdrietig was. Mijn moederhart brak toen natuurlijk.

Het blijft een lastige kwestie. Aan de ene kant wil ik haar behoeden van zijn ziekte, maar aan de andere kant wil ik de situatie goed uitleggen. Vooral nu ze ouder wordt, wordt het steeds moeilijker om de juiste woorden te vinden.”

Hoe herken je een postpartum depressie bij jezelf? Deskundige Tilda geeft antwoord

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.