Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 7 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Zal ik een diëtiste inschakelen voor mijn te dikke kleuter?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Josie (36) haar dilemma voor: “Zal ik een diëtiste inschakelen voor mijn te dikke kleuter?”

“Mijn kleuter van vijf is vrij fors gebouwd. Ik noem hem fors, maar anderen zouden hem gewoon dik noemen. Sinds hij kan eten, eet hij veel. Hij is dol op alles: groenten, fruit, snoep, ijs, koekjes, pasta en patat. Of het nu gezond is of niet, hij eet het allemaal. Normale porties hebben hem nooit genoeg voldoening gegeven. Als dreumes at hij al een groot bord met pasta tot het laatste beetje op. En vaak wilde hij dan nog meer.

Een eetmonster

In het begin deden mijn man en ik er wat lacherig over. We noemden hem soms een ‘eetmonster’, omdat hij zoveel en lekker kon eten. Inmiddels maak ik mij er zorgen over, want ik zie gewoon dat hij dikker en dikker wordt. Laatst zag ik hem met zijn leeftijdsgenootje spelen en dat was voor mij de druppel. Ik zette hem in de avond op de weegschaal en zag dat hij erg zwaar is voor zijn leeftijd. De meeste jongens van vijf wegen gemiddeld 19 kilo. Mijn zoon weegt 27 kilo. Dit is natuurlijk veel te zwaar op die leeftijd.

Twijfelen over aanpak

Er moet iets veranderen, maar ik twijfel of ik direct een diëtiste voor mijn dikke kleuter moet inschakelen, of dat ik zelf iets moet proberen. De twijfel komt omdat ik vind dat een kind echt kind moet zijn. We kunnen zijn eetpatroon, en dan vooral de hoeveelheid eten ook zelf aanpassen. Een diëtist zal waarschijnlijk alles schrappen wat hij lekker vindt. Dit wil ik zien te voorkomen. Hij mag heus wel een keer een ijsje. Aan de andere kant denk ik wel dat een diëtist mij veel informatie kan geven.

Lastig dilemma

Ik wil niet dat hij nog dikker gaat worden. Als dat gaat gebeuren ben ik bang dat hij in de toekomst gepest gaat worden en dat wil ik niet. Hij moet lekker eten en daarnaast gelukkig zijn. En een gezond lichaam hebben, dat is nog het allerbelangrijkste. Zo twijfel ik dan ook of ik een diëtiste zal inschakelen voor mijn te dikke kleuter of dat ik eerst zelf moet proberen om hem minder en gezonder te laten eten. Ik ben bang dat een diëtiste direct alles gaat verbieden en dat vind ik voor een kleuter best ver gaan. Ik ben benieuwd hoe andere ouders dit zouden aanpakken, ik vind het maar lastig.”

Elke (43): ‘Mijn zoon (16) zorgt voor overlast in onze wijk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.