Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 26 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

De eerste signalen van anorexia nervosa bij je kind

Gezond en genoeg eten is zeker voor kinderen erg belangrijk. Het lichaam groeit en heeft daar genoeg gezonde voeding voor nodig. Als je merkt dat je kind niet wil eten, smoesjes verzint om niet te hoeven eten en in korte tijd veel afvalt, kan het zo zijn dat je kind de eetstoornis anorexia nervosa heeft.

Anorexia nervosa kan bij zowel jongens als meisjes voorkomen, alleen komt het bij meisjes vaker voor. Maar liefst 95 procent is vrouw. Mensen met deze eetstoornis hebben een verstoord lichaamsbeeld. Ze vinden zichzelf dik, terwijl ze dat in werkelijkheid niet zijn. Om die reden willen ze afvallen. Dit doen ze door zeer weinig of niets te eten, veel te sporten/bewegen en te braken.

Hoe merk je dat je kind anorexia nervosa heeft?

Als ouder is het moeilijk om de eetstoornis anorexia nervosa op te merken, zeker in het begin als je kind nog niet veel gewicht verloren is. Kinderen verzinnen vaak smoesjes als het om het eten gaat. Wanneer je denkt dat je kind anorexia nervosa heeft, dan is het goed om erover te praten en op tijd hulp in te schakelen. Hoe sneller je hulp inschakelt, hoe beter je kind geholpen kan worden.

1. Dunner willen worden

Wanneer je ziet dat je kind in een korte tijd veel dunner is geworden is het goed om te vragen wat er aan de hand is. Anorexia patiënten vinden zichzelf altijd te dik ook al hebben ze ondergewicht. Ze staan veel op de weegschaal en zijn bang om aan te komen. Vaak blijft ook de menstruatie uit.

2. Dunner haar

Niet alleen wordt het lichaam van je kind dunner. Ook de haren van je kind worden dof en dunner omdat het uitvalt door vitaminetekort.

3. Droge huid

Ook kan je kind bij anorexia nervosa last krijgen van een droge en vale huid. Door vitaminetekort kunnen droge plekken en velletjes ontstaan in het gezicht, maar ook op de rug, armen en benen.

4. Moe en duizelig

Is je kind snel moe en duizelig in combinatie met het gewichtsverlies? Dan is het goed om aan de bel te trekken bij een arts.

5. Smoesjes om eten

Als je kind steeds vaker smoesjes verzint om niet te willen eten, kan dit wijzen op de eetstoornis anorexia nervosa. Zeker als je kind na het eten direct naar het toilet gaat om te braken.

6. Eten in kleine stukjes

Jongeren met anorexia nervosa spelen vaak met hun eten. Ze snijden eten in kleine stukjes en verdelen het over het hele bord. Zo lijkt het bord leger te worden maar dat is niet zo.

7. Alleen zijn

Kinderen met dit eetprobleem willen vaak alleen zijn. Op deze manier hoeven ze geen uitleg te geven als ze niet willen eten.

8. Sport en beweging

Dit is een van de belangrijkste punten. Wanneer je merkt dat je kind veel meer is gaan sporten en constant wil bewegen, kan dit op anorexia nervosa wijzen. Zeker als je kind daarnaast weinig eet en veel afvalt.

9. Veel met uiterlijk bezig

Kinderen met anorexia nervosa zijn veel met hun uiterlijk bezig en zijn gevoelig over wat anderen van hun uiterlijk vinden. Als je ziet dat je kind veel met zijn of haar uiterlijk bezig is, in combinatie met weinig eten en veel bewegen dan is het tijd om hulp in te schakelen.

10. Laag zelfbeeld

Kinderen met anorexia nervosa hebben een laag zelfbeeld en stellen hoge eisen aan zichzelf. Ze willen graag alles goed doen (perfectionistisch) en zijn vaak faalangstig.

Pro-ana forum Red Butterfly: dit wil je er als ouder over weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.