Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Gezondheid 6 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Pro-ana forum Red Butterfly: dit wil je er als ouder over weten

Pro-ana: Think thin, be thin. Dat krijg je te lezen wanneer je de pro-ana website bezoekt. Maar wat zijn deze websites precies? Waarom is het zo gevaarlijk? En wat bespreken ze op een pro-ana forum? J/M Ouders ging op onderzoek uit.

We doken in de wereld van een pro-ana forum Red Butterfly om zelf een beeld te kunnen krijgen van deze community.

Wat is pro-ana?

Pro-ana staat voor ‘pro-anorexia’ en refereert naar een verzameling websites (zoals pro-anorexia.nl of ana4life.nl), en fora zoals Red Butterfly. Deze sites zijn van én voor mensen met een eetstoornis waarbij adviezen en tips worden uitgedeeld. Deze websites zijn vaak negatief in het nieuws geweest en er is een beeld ontstaan dat de websites tips bevatten om bijvoorbeeld sneller af te vallen of gemakkelijker te kunnen overgeven.

Red Butterfly

Volgens het pro-ana forum Red Butterfly is dit beeld onterecht en bieden ze juist een plek waar mensen met een eetstoornis bij elkaar kunnen komen en met elkaar kunnen praten over de dingen die hen bezighouden. Een mooie gedachte die in de praktijk nog weleens een ander karakter kan krijgen, blijkt nadat we ons hebben aangemeld op dit forum.

Red Butterfly: gedragsregels

J/M Ouders maakte een account aan op Red Butterfly om te zien hoe het er op het forum aan toe gaat. Zo lezen we een aantal gedragsregels.

Allereerst moeten gebruikers respectvol met elkaar omgaan en mogen ze geen spam posten en geen pestgedrag vertonen. Daarnaast worden triggerende berichten gepost met een trigger warning en is het niet toegestaan om zelfmoord of extreem zelf destructief gedrag aan te kondigen.

Daarbij moeten gebruikers actief zijn. Eén van de regels dan ook als volgt: ‘Zelf ben je waarschijnlijk ook weleens op zoek naar nuttige tips, geef deze zelf dan ook. Van elkaars tips en ervaringen kunnen we leren.’ Wanneer je op vakantie gaat moet je aangeven dat je eventjes minder vaak online gaat zijn. Als je te lang inactief bent of niets post wordt er toegang geweigerd.

Voor het plaatsen van foto’s gelden weer andere regels. Foto’s met thinspo (een samenvoeging van ‘thin‘ en ‘inspiration‘) kunnen niet geplaatst worden. Niet omdat het zorgwekkende reacties kan uitlokken bij de gebruikers, maar omdat deze foto’s teveel ruimte zouden innemen op de server. Het is dan wél weer toegestaan om een linkje te plaatsen naar de foto.

Verplichte informatie

Buiten de gedragsregels zijn er nog een aantal andere “verplichtingen” merken we. Om informatie te kunnen lezen en mee te kunnen praten moet je jezelf namelijk voorstellen. Dit doe je door informatie over jezelf te delen, zoals je leeftijd, gewicht, lengte, BMI, streefgewicht. Maar ook of je in behandeling bent geweest voor je eetstoornis en hoevaak je van plan bent om online te komen.

Tips van gebruikers

Wanneer je profiel is goedgekeurd mag je meepraten over topics en krijg je toegang tot tips betreft je eetstoornis. Dit zijn soms schokkende tips zoals:

  • Slaap minstens 6 uur (als je minder dan 6 uur slaapt dan gaat je stofwisseling 15% langzamer werken).
  • Neem na elke (kleine) hap 3 slokken water en wacht dan eventjes voordat je weer doorgaat.
  • Voordat je moet eten zoek je op internet een plaatje op wat je ‘onzettend goor’ vindt. Dwing jezelf om er naar te blijven kijken net zolang totdat je moet eten.
  • Neem een koude douche. Koud water zorgt ervoor dat je lichaam meer moeite moet doen om zich op te warmen en dat je dus meer kcal verbrandt.
  • Draai twintig rondjes als je honger hebt. Daarna wil je niet meer eten.

Conclusie

Hoewel pro-ana forum Red Butterlfy zegt dat het niet doet aan ‘coachen’ van eetstoornisen, blijkt dat uit onze ervaring niet te kloppen. Red Butterfly is ons inziens niet bepaald een bevorderlijke omgeving voor iemand met een eetstoornis. Mocht jouw kind dus deelnemen aan dit forum, dan is het wellicht tijd voor een goed gesprek.

Mitzi en Evi worstelen met een eetstoornis, een hulphond helpt: ‘Een hond is er altijd voor je’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.