Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 6 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Kleine manieren om meer te genieten van het ouderschap

Kinderen, je krijgt er zoveel voor terug. Dat ís ook zo, maar zwaar (of he-le-maal ruk) is het soms ook. Toch heeft het ouderschap ook veel mooie kanten en momenten, dingen waar we soms niet bij stil staan door de waan van alledag. Tijd dus om dat wel te doen! Met deze tips ga je meer genieten van het ouderschap.

Het ouderschap is een moeilijke, zware, uitdagende taak, maar het ouderschap is óók de meest dankbare taak die er bestaat. De vrolijkheid die kinderen brengen in je leven, de onverwachte knuffels en kusjes en de onvoorwaardelijke liefde die ze geven, maakt het de moeilijke momenten dubbel en dwars waard.

Genieten van het ouderschap

Wanneer jij aan het racen bent van kantoor, naar school, naar de supermarkt en je tussendoor probeert het huishouden te doen, is het makkelijk om te vergeten dat je ook moet genieten. Kleine kinderen worden namelijk groot en voor je het weet is dat ouderschap aan je voorbij gegaan, zonder dat je hebt genoten.

Met deze tips kun je de zware kanten van het ouderschap verlichten en meer genieten.

1. Blik terug

Soms is het lastig om op het moment zelf te genieten. Bekijk daarom regelmatig oude foto’s en denk terug aan alle gelukkige momenten die jullie samen hebben gehad. Dat zal je voldoende positieve energie geven om er weer tegenaan te gaan.

2. Maak plannen

Maak samen met je kind(eren) leuke plannen om dingen te gaan doen samen. Samen tijd doorbrengen met een leuke activiteit maakt het makkelijker om even te ontspannen en genieten van het ouderschap. Bovendien is de voorpret van het plannen maken alleen al een feestje.

3. Praten

Praten lucht op, voor jou én voor je kind. Neem daarom dagelijks een momentje om met je kind te praten. Vertel hem over je gevoelens, je dromen en over je zorgen. Je openheid zal stimuleren dat je kind ook tegen jou praat.

4. Samen lachen

Lachen is heel belangrijk, het maakt je vrolijk en geeft verlichting. Probeer daarom dagelijks met je kind te lachen. Vertel elkaar bijvoorbeeld moppen of kijk een leuke komedieserie.

5. Bewaar

Dat lieve briefje vol spelfouten dat je kind schreef en dat je hart verwarmde? Bewaar het. Net als alle tekeningen, knutsels en andere schatten die jou een lach op je gezicht bezorgden. Bewaar alles in een mooie schatkist die je regelmatig kunt openen als je er even doorheen zit.

6. Sta stil

Bij alle mooie momenten, iedere knuffel, iedere lach en ieder succes, groot of klein. Als er moeilijke tijden aanbreken zullen deze momenten je herinneren aan de fijne kanten van het ouderschap.

13 dingen over ouderschap die niemand je had verteld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.