Redactie
Redactie Gebit 4 jul 2021
Leestijd: 1 minuut

Is je kind bang voor de tandarts? Zo help je het er doorheen!

Bang voor de naald, de boor, de tandarts zelf: ruim tweehonderdduizend kinderen in Nederland zijn bang voor de tandarts. Door de angst kunnen gebitsproblemen ontstaan of verergeren.

Hoe voorkom je dat je kind angstig wordt voor de tandarts?

  • Laat je kind vanaf het 2e jaar wennen. Neem het mee als je naar de tandarts gaat en laat het even in de stoel zitten en rondkijken. Een volgende keer kan de tandarts even in de mond kijken. Zo bouw je het langzaam op.
  • Vertel je kind vóór een behandeling wat er gaat gebeuren. Bemoei je niet met de behandeling. De tandarts kan het kind het beste zelf geruststellen.
  • Overwin je eigen angst: een kind neemt die over. Of maak een aparte afspraak voor je behandeling. Ook een idee is om naar een jeugdtandarts te gaan.
  • Stel je kind een beloning in het vooruitzicht. Misschien beter om niet meteen een puddingbroodje of iets anders suikerrijks te scoren, maar bijvoorbeeld een leuke andere beloning.
  • Kies een tandarts die speels en begripvol met je kind omgaat.

Wat als uw kind extreem bang is voor de tandarts?

Ga naar een kindertandarts. In het hele land zitten jeugdtandartsen. Die heeft een speciale opleiding gevolgd en kent het gedrag dat bij de leeftijd van een kind past. Of een speciale angsttandarts.

https://www.jmouders.nl/8-tips-van-de-tandarts-zo-zorg-je-voor-een-stralend-bekkie/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.