Gina Koninkx
Gina Koninkx Mentale gezondheid 15 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Is je kind verlegen? Zo kruipen ze uit hun schulp!

Het liefst kruipt ze altijd weg achter jou en als de kaasboer een plakje kaas aanbiedt, moet jij het altijd voor haar aanpakken. Heb jij een verlegen kind? Hoewel dat niet per se erg is, is het wel fijn als je haar kunt helpen om meer uit haar schulp te kruipen.

Verlegen kinderen kunnen enorm veel last hebben van hun eigen verlegenheid. Zo vinden ze het misschien lastig om vriendjes te maken en voelen ze zich ongemakkelijk in het bijzijn van onbekenden. Gelukkig kan je ze als ouder een handje helpen.

Hoe weet je een verlegen kind hebt?

Je merkt het volgens Maureen Healy vooral in groepen van meerdere kinderen. Ze voelen zich ongemakkelijk en vertonen vaak introvert gedrag en zijn stil. Het is goed als ouders hun kinderen helpen om sociale vaardigheden te ontwikkelen, zodat ze minder last hebben van hun verlegenheid. Het is mogelijk om hier overheen te groeien met de juiste begeleiding. Al lukt dat helaas niet altijd, wel kun je het zoveel mogelijk proberen te beperken.

Sommige ouders vinden het moeilijk om hiermee om te gaan. Het advies kan zijn om kinderen meer te pushen contact te leggen met andere kinderen, maar als ouder voelt het heel vervelend om je kind op deze momenten ‘los’ te laten als je weet dat ze zich daar echt heel oncomfortabel of zelfs verdrietig bij voelt.

Op een positieve manier stimuleren

Het is in ieder geval belangrijk dat je je kind op een positieve manier aanmoedigt. Probeer een veilig omgeving voor je kind te creëren en leg uit dat het hartstikke leuk is als ze met andere kinderen in de speeltuin gaat spelen. Zeg dat jij dicht in de buurt op het bankje gaat zitten.

Komt ze af en toe even bij je zitten? Zeg dan dat je vindt dat ze heel leuk aan het spelen is met de andere kinderen en vraag of ze het naar haar zin heeft. Vindt ze het aanvankelijk eng? Loop dan eerst mee naar de andere kinderen en blijf er een poosje bij totdat ze loskomt.

Wanneer moet ik aan de bel trekken?

Het kan natuurlijk zo zijn dat jouw kind heel verlegen blijft. Merk je dat het echt onmogelijk is voor hem of haar om zich in een groep te bevinden? Dan is het wellicht toch een idee een keer naar de huisarts te gaan.

Het kan zo zijn dat je kind iets meer coaching nodig heeft en dat is helemaal niet erg. Leg ook in dit geval op een fijne manier uit dat jullie gewoon wat hulp kunnen gebruiken van een lieve coach. Maak het vooral niet groter dan het is voor het kind.

Verlegen? Zo help je je kind met vriendjes maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.