Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijke verhalen 28 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

Jacky heeft bewust geen vrienden: ‘Ik haal voldoening uit de tijd met mijn man en kinderen’

Iedereen heeft vrienden nodig om een goed sociaal leven te leiden, toch? Jacky denkt daar anders over, zij heeft er bewust voor gekozen om geen vrienden te hebben. “Mensen denken al snel dat je je dan eenzaam voelt, maar daar heb ik helemaal geen last van”, vertelt ze aan J/M Ouders.

“Het besef dat ik liever geen vrienden heb, kwam met de jaren. Toen ik jong was had ik wel vrienden, ik probeerde ook vriendschappen aan te gaan en te behouden, maar ik merkte toen al dat het me veel energie kostte. Maar je wilt erbij horen en leven zoals iedereen van je verwacht. En als je jong bent, heb je ook vrienden nodig, ik had daar toen ook wel behoefte aan.

Het kostte energie

Naar mate ze ouder werd, had Jacky nog één vriendin, maar het kostte haar meer energie om het te onderhouden dan dat ze er energie uithaalde. “Toen vroeg ik me al af: vind ik dit nog wel leuk? En op een gegeven moment kreeg ik kindjes en verwaterde het contact nog meer, maar ik vond dat eigenlijk wel prima. Die behoefte om vrienden te hebben was langzaam weggegaan.

De afgelopen jaren had ik elke keer één vriendin of een kennis, maar langzaam stopte dat contact steeds. Ik ben gewoon snel klaar met mensen als ze mij wat flikken, waardoor ik nog meer ging nadenken: wil ik eigenlijk wel vrienden?”

vrienden
Foto: Elles Anne fotografie

Sociale wezens

Jacky gelooft echt wel dat mensen sociale wezens zijn. “Mensen hebben contact nodig. Maar ik haal dat uit de tijd met mijn man, kinderen en familie, dat geeft mij voldoening. Op dit moment hoef ik daarvoor geen vrienden te hebben. Mensen denken al snel dat je je dan eenzaam voelt, maar daar heb ik helemaal geen last van. Ik mis het gewoon niet.

Ik ken dat gevoel wel hoor, van vroeger, als ik een tijdje niet zoveel vrienden had. Maar nu heb ik er gewoon echt geen behoefte meer aan, ik zit ’s avonds liever in mijn eentje op de bank. Dat is soms best lastig, aangezien de maatschappij eigenlijk is ingesteld op het hebben van vrienden. Hoe vaak hoor je wel niet: ‘Dan neem je toch een vriendin mee?’. Of ‘Ga je nog wat leuks doen met vrienden?’

Eerder durfde ik dan ook niet toe te geven dat ik liever alleen was, dus antwoordde ik: ‘Ja, ik ga nog wel wat doen.’ Of: ‘Nee, mijn vriendin is op vakantie.’ Maar later vroeg ik me af waarom ik dat eigenlijk zei? Het is toch niet echt iets waar ik me voor moet schamen?”

vrienden
Foto: Elles Anne fotografie

Erbij horen

Volgens Jacky is het zeker een proces geweest om zichzelf zelf meer te accepteren zoals ze is. “Altijd had ik het gevoel dat ik erbij moest horen, maar dat ik niet helemaal mezelf kon zijn. Nu heb ik eindelijk geaccepteerd dat ik beter af ben zonder vrienden en dat het helemaal oké is om bewust die keuze te maken. Dat is zo’n opluchting, dat ik gewoon mezelf mag zijn en daar ook open over mag zijn. Ik ben wie ik ben, en dat is oké.

Wat ook meespeelde in het acceptatieproces, is de diagnose autisme die ik onlangs heb gekregen. Dat geeft voor mezelf ook wel duidelijkheid, over waarom het onderhouden van vriendschappen zoveel energie kost en ik er geen behoefte meer aan heb. Ook helpt het met de acceptatie ervan.

Herkenning

Op Instagram deelde Jacky een reel over het onderwerp en daar kreeg ze veel reacties op. “Het is ongelofelijk hoeveel mensen hetzelfde hebben als ik. De eerste keer dat ik deze reel deelde, kwamen er meer dan een miljoen views op en er was zoveel herkenning. Waarom is het dan zo normaal dat je vrienden moet hebben, terwijl er zoveel zijn die het niet hebben en het niet willen? Het besef dat er meer mensen zijn zoals ik, was echt een eyeopener. Ik vind het dan ook nodig om dit taboe te bespreken.

Mijn vorm van contact met andere mensen is online. Ik praat veel met mensen die in dezelfde situatie zitten als ik, daar haal ik energie en voldoening uit. Met hen praat ik over het ouderschap, opvoeden en onze levens. Af en toe spreek ik weleens af met kennissen of mensen die ik online leerde kennen, maar dat is gewoon heel vrijblijvend.”

De toekomst

Mocht ik in de toekomst iemand tegenkomen waarmee ik gewoon heel goed klik, dan sta ik er wel voor open om een nieuwe vriendschap aan te gaan. Het is niet zo dat als ik goed met iemand klik, ik zou zeggen: ‘Sorry, ik heb besloten om geen vrienden te hebben.’ Maar dan moet het wel heel goed klikken.

Toen ik een jaar of vijftien was, had ik één vriendin en uit die vriendschap haalde ik toen wel energie. Als ik dat gevoel weer zou krijgen bij iemand, dan zou ik dat leuk vinden, maar anders niet. De vriendschap moet me energie geven en geen energie kosten.”

Iris (25): ‘Ik heb geen vriendinnen op het schoolplein’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.