Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Ouders 15 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Je kind insmeren met zonnebrand? ‘Alleen op het strand komt de zonnebrand uit mijn tas’

Dat het de afgelopen dagen warm was, hoeven we je niet meer te vertellen. De zomerkleren konden weer uit de kast en daarmee ook de zonnebrand. Goed insmeren is belangrijk, maar hoe vaak is goed genoeg? Zeker als jij met je baby of peuter naar buiten gaat, doe je alles eraan om te voorkomen dat je kind verbrand.

Insmeren met zonnebrand

Maar hoe vaak moet je eigenlijk je kind insmeren op een dag? Al jaren wordt er gezegd dat je moet blijven smeren, je zou niet genoeg zonnebrand kunnen gebruiken. Alleen nu blijkt dat niet alle zonnebrand zo goed zijn voor de huid en dat je daarmee moet oppassen. Moet je nou wel of niet blijven smeren met warm weer?

Wij waren benieuwd hoe onze lezers hierover denken. Smeren zij wel of niet regelmatig hun kind in met zonnebrand? En waarom wel of niet? Om hierachter te komen, plaatsten wij de volgende stelling op Facebook: ‘Ik smeer met dit warme weer mijn kind meerdere keren per dag in’. De meningen waren verdeeld.

Meerdere keren per dag

“Ik smeer met dit warme weer mijn kind twee tot vier keer per dag in”, vertelt Pauline. “Het ligt er ook aan hoe vaak en hoelang we buiten zijn. Overigens niet vanwege de temperatuur, maar vanwege de zonkracht.” Een andere lezer voegt toe: “Sowieso smeren we meerdere keren per dag en met dit weer ook met de hoogste factor. Ook smeren we op tijd en vaak. Je moet het niet onderschatten.”

“Wij smeren ongeveer twee keer op een dag”, vertelt Lisanne. “In de ochtend voor ze naar buiten gaan, rond 10.00 uur en dan gaan we tussen de middag naar binnen. Voor ze in de loop van de middag, rond 15.30 uur, weer naar buiten gaan, smeren we ze nog een keer in. Midden op de dag zitten we binnen in de koelte en de jongste slaapt dan ook nog. Als we langer dan tweeënhalf uur achter elkaar buiten zijn, smeren we ze tussendoor nog een keer in.”

Eerst wennen aan de zon

Andere ouders pakken het net even op een andere manier aan. Eva: “De eerste twintig minuten laat ik mijn kind zonder zonnebrand buitenspelen. Zo went de huid aan de zon. Daarna smeer ik om de twee uur in. Als je je kind altijd meteen dichtsmeert, gaat de huid ook niet wennen aan de zon. En zo krijgen ze meteen vitamine D binnen. En ik laat hem zeker gewoon lekker buiten spelen, ik ga mijn kind niet binnen houden.”

Weer andere ouders smeren juist met opzet niet, zoals Ilja. “Wij smeren zeer zelden. We blijven in de schaduw of binnen en zijn maar heel weinig in de felle zon. Zonnebrand klinkt leuk, maar de meeste merken zijn troep voor de huid en het belemmert de aanmaak van vitamine D. Alleen op het strand komt de zonnebrand uit mijn tas.”

Uit de zon houden

Er zijn ook ouders die hun kind niet insmeren, omdat ze niet willen dat hij of zij teveel in de zon komt. “Ik smeer zo weinig mogelijk”, vertelt Jessica. “Ik houd ze zoveel mogelijk uit de zon en dat gaat heel goed.” Frances voegt daaraan toe: “Je moet je kind uit de zon houden en hem of haar een UV-zwempak aandoen.”

Samantha gaat ook liever met dit warme weer niet naar buiten met haar kind. “Je gaat toch niet naar buiten met een baby en peuter? En zeker niet tussen 12.00 en 16.00 uur. Insmeren in de ochtend dus en daarna blijf ik lekker thuis. Zelfs in de schaduw kunnen kinderen flink verbranden. Ik vind de reacties hier schrikbarend, heel onwetend.”

Onder de parasol

Ook Carin is voorzichtig als het gaat om de zon en haar kinderen. “Veel ouders of oppassers denken dat het niet zo’n vaart loopt als hun baby of dreumes onder de parasol speelt of in een campingbedje slaapt. Dat is echt een misverstand, je pakt onder de parasol veel indirecte straling op en veel parasols zijn niet gemaakt van UV-werende stof.”

Ze voegt daaraan toe: “Hele kleine kinderen moet je gewoon lekker uit de zon houden, dat werkt nog beter dan zonnebrand smeren. Toen onze meiden nog ukkies waren en buiten in een zwembadje of bij een recreatieplas speelden, trokken wij ze een UV-werend T-shirt aan en deden ze een zonnehoedje op. Dat werkte ook prima.”

Consumentenbond waarschuwt voor deze zonnebrand

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.