Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 10 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Update J/M Ouders-challenge ‘minder schermtijd voor mama’: ‘Ik heb een beetje valsgespeeld’

Wanneer het gaat over schermtijd, gaat het vaak over onze kinderen. Maar hoe zit het eigenlijk met onze eigen schermtijd? Hoofdredacteur Lisa van den Akker vindt dat ze komend jaar wel wat minder schermtijd kan gebruiken, maar dat klinkt makkelijker dan dat het is. Komende maand neemt ze je daarom mee in haar ervaringen, obstakels en resultaten in deze goede voornemens challenge.

Vorige week vertelde ik jullie dat mijn gemiddelde schermtijd 4,5 uur per dag was. Veel te hoog natuurlijk. Ik stelde op mijn iPhone ‘apparaatvrijetijd’ in van 08:30 uur tot 21:00 uur. Of het werkte? Nou en of!

Minder schermtijd voor mama

Zodra ik mijn telefoon pak staat er groot in mijn scherm: ‘Schermtijd is beperkt tot 21:00’. Oh ja dat is zo, denk ik dan. Nu pas heb ik door hoe vaak ik onbewust naar mijn telefoon grijp om eventjes iets op te zoeken. Of gewoon omdat ik ein-de-lijk even zit.

Toch ging het me deze week redelijk gemakkelijk af. Hoewel, waar ik begon met alleen mijn mail, WhatsApp, en Teams als altijd beschikbare apps, zijn daar nog wel een aantal apps bij gekomen. Zoals mijn agenda, dictafoon, notities, Spotify, camera en de schoolapp van mijn kinderen. Gewoon omdat die apps praktisch zijn. En oké, ik drukte meer dan eens op ‘schermtijd negeren’. Maar ik merk wel dat doordat je die handeling moet doen, ik veel bewuster om ga met de tijd die ik spendeert op mijn telefoon.

Valsspelen

En eerlijk is eerlijk, misschien heb ik soms een beetje valsgespeeld. Mijn zoon had bijvoorbeeld nieuwe schoenen nodig. Normaal bestel en zoek ik die op mijn telefoon, maar deze keer deed ik het op mijn laptop. Tsja, dat is natuurlijk ook een scherm. Maar je moet wat toch? Het kind had gaten in zijn schoen…

Dus ja, af en toe heb ik de regels een beetje gebogen, maar over het algemeen is mijn schermtijd ruim een uur lager dan voorheen. Namelijk 3 uur en 22 minuten! Ik ben er best trots op.

‘Nee! Mijn schermtijd!’

Wie vooral klagen over mijn schermtijd, zijn mijn kinderen. Niet omdat ik nu zelf minder op mijn telefoon zit, maar omdat zij ook minder op mijn telefoon mogen. Vaak is het: ‘Mam, mag ik even iets opzoeken op je telefoon?’ En terwijl ik dan voorheen ‘ja’ zei. Zeg ik nu: ‘Nee! Mijn schermtijd!’. Dus ja, zei doen ongewild ook mee met mijn goede voornemens…

Lukt het me om dit vol te houden en om mijn schermtijd nog verder omlaag te krijgen? Je leest het volgende week!

5 uur schermtijd voor je kind? Volgens dit onderzoek kan dat prima

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.