Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 9 dec 2021
Leestijd: 5 minuten

J/M Ouders-panel: ‘Mijn dochter van 15 krijgt dagelijks dickpics gestuurd’

Iedere donderdag beantwoorden drie panelleden uit het J/M Ouders-panel een opvoedvraag van onze lezers. Het panel bestaat uit deskundigen en experts met ieder hun eigen specialisme.

Deze week beantwoorden onze panelleden Marielle Beckers, Naomi Dessaur en Femke Wester de volgende vraag:

‘Mijn dochter is vijftien en heel actief op Instagram. Ze heeft veel volgers, zo rond de 30.000, waar ze natuurlijk erg trots op is. Alleen ervaart ze nu ook de negatieve kant van Instagram. Ze krijgt namelijk dagelijks zogenaamde ‘dickpics’ in haar inbox. Ze vindt het zelf niet leuk en gooit ze (voor zover dat gaat) ongezien weg, maar verder doet ze er vrij luchtig over. Zelf vind ik dat nogal heftig en ik ben bang dat het haar beeld van en het vertrouwen in mannen schaadt.’

'Instagram is niet heel goed voor het zelfbeeld van jongeren'

Marielle Beckers

Marielle Beckers

Orthopedagoog

Marielle Beckers (1975) is orthopedagoog. Ze is samen met psycholoog Sonja Borgsteede eigenaar van Buro Bloei.  In haar eigen praktijk begeleidt ze ouders bij opvoedvraagstukken. Daarnaast is ze systeemtherapeut in opleiding.

‘Instagram kan heel leuk zijn, en gezien het feit dat je dochter vijftien is en dit al lang doet denk ik dat ze hier heel goed mee om kan gaan. Maar uit onderzoek is wel gebleken dat Instagram, en social media over het algemeen, niet heel goed zijn voor het zelfbeeld van jongeren. Dit komt vooral omdat er veel beelden te zien zijn die niet echt overeenkomen met de werkelijkheid. Let daarom vooral goed op hoe je dochter haar identiteit ontwikkelt. En hoe ze omgaat met bijvoorbeeld negatieve comments.

Wat betreft de dickpics, ik denk dat meiden van die leeftijd inderdaad heel goed weten dat ze die direct moeten wissen. Ze hebben over het algemeen heel snel door dat dit types zijn die erop uit zijn om te choqueren. Dus ik denk niet dat dit veel invloed heeft op haar zelfbeeld of haar beeld van mannen.

Wat wel belangrijk is, is dat je in contact blijft over haar aanwezigheid op Instagram. Hou goed in de gaten hoe zij zich voelt en ontwikkelt. Kijk of ze niet haar hele identiteit en zelfbeeld ophangt aan het aantal likes dat ze krijgt. Want dat kan anders zorgen voor een negatief zelfbeeld.’

'Is ze er echt zo relaxed onder als het lijkt?'

Naomi Dessaur

Naomi Dessaur

Eigenaresse Dessaur trainingen

Naomi Dessaur is van oorsprong maatschappelijk werker en is eigenaar van Dessaur Trainingen. Ze geeft trainingen in de aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling, speciaal voor professionals in de kinderopvang, zorg en het onderwijs. Daarnaast heeft Naomi het online platform ‘Naomi Maakt Bespreekbaar‘ opgericht waarmee ze ouders ondersteunt bij het praten met hun kinderen over seksualiteit.

‘Ten eerste, goede vraag! En wat leuk dat je dochter Instagram zo gaaf vindt én dat er zoveel mensen zijn die het leuk vinden wat ze post. Als ouder ben je misschien geneigd om alleen maar de gevaren te zien en vanuit daar te reageren. Daardoor vergeten we soms wat er leuk aan is. Bovendien is het heel knap van je dochter hoe ze met de situatie omgaat, dat ze de foto’s verwijdert zonder erop te reageren. Daarmee geeft ze haar grenzen aan.

Een concrete tip van mij is: ga het gesprek aan. Geef aan dat jij het zelf behoorlijk heftig zou vinden als je dagelijks piemels in je inbox zou krijgen. Vraag aan je dochter wat ze daar eigenlijk van vindt. Is ze er echt zo relaxed onder als het lijkt? En vraag ook eens door. Krijgt ze naast deze dickpics, ook weleens andere vervelende reacties of berichten?

Of misschien zijn er weleens berichtjes waarbij ze twijfelt. Dat het leuk en onschuldig lijkt, maar dat diegene uiteindelijk toch uit is op seks bijvoorbeeld. Vraag je dochter of dat zou kunnen en of ze zich daarin zou kunnen vergissen. Zie deze situatie als een mooi haakje om hierover te beginnen en over door te vragen. Vind je het lastig om dit gesprek over seksualiteit te starten? In mijn e-book met geprekstarters voor ouders vind je tips!’

'Schouders ophalen, negeren en ongelezen wegdonderen is helemaal prima'

Femke Wester

Femke Wester

Pubermeidencoach

Columnist Femke Wester coacht ‘pittige pubers met paarse haren’ en is eigenaar van van Sterk naar School. Ze schrijft op eerlijke, humoristische en soms confronterende wijze over haar ervaringen uit haar praktijk en uit het dagelijks leven met haar drie zoons van 9, 12 en 14 jaar. Meer lezen van Femke? Kijk vooral eens op haar website.

‘Wow, wat een supermeid dat het haar is gelukt zo’n top account te bouwen! En wat goed dat jij het als moeder in de gaten houdt en dat jullie het erover hebben.

En ugh. In welke wereld is het oké om ranzige foto’s van je pik te versturen naar jonge meiden? Zucht. En het is een feit dat het gebeurt. Jouw dochter gaat er super verstandig mee om. Schouders ophalen, negeren en ongelezen wegdonderen is helemaal prima.

Je kunt ook een reactie geven als:

‘AUTOMATISCH ANTWOORD: Er zijn ongewenste pornografische afbeeldingen van mogelijk illegale aard [art. 240a sr] gedetecteerd. Het IP-adres van uw apparaat is doorgestuurd naar de politie.’

Maar dan besteed je er dus wel tijd aan. Moet je zin in hebben.

Ik zou me niet al te veel zorgen maken over hoe het haar ideeën over seks en mannen beïnvloedt. De meeste meiden snappen best dat er zowel online als in real life nou eenmaal toffe gasten en losers rondlopen. Als ouder kun je een mooie rol in spelen door zelf chill en open over seks te zijn.

Die plaatjes hebben niks met seks te maken, net zo min als een foto van een wieldopje iets zegt over autorijden. “Seks is iets wat je lichaam lekker vindt en het is heerlijk dat samen met een lief te ontdekken. Net een toetjesbuffet, mmmm. En wat je niet lekker vindt laat je staan. PUNT.”

Ik heb ook nog met de zedenpolitie gebeld, en negeren of bovenstaand antwoord geven is ook hun advies. Je kunt ook kijken waar die losers vandaan komen en ze blokkeren en aangeven bij Instagram.  En, als er het vaak dezelfde persoon is en het voelt ongemakkelijk, vertrouw ALTIJD je intuïtie en doe even een belletje (088-1671601) om te sparren met de zedenpolitie over wat handig is. Ze helpen je graag!’

Heb jij ook een vraag voor het J/M Ouders-panel? Stuur dan een mail met jouw vraag naar [email protected].

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.