Laura Saija
Laura Saija Puber 19 dec 2022
Leestijd: 1 minuut

Jongste kind van gezin vaker in ziekenhuis met alcoholvergiftiging

Het gaat behoorlijk vaak mis bij beginnende drinkers. Regelmatig belanden er jongeren in het ziekenhuis doordat ze comazuipen. Degene waar je als ouder het meest op moet letten, is het jongste kind.

Volgens het Nederlands Jeugdinstituut belandden er in 2020 op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis 840 jongeren onder de achttien jaar met een alcoholvergiftiging. Promovenda Loes de Veld van het Reinier de Graaf ziekenhuis onderzocht voor haar promotieonderzoek anonieme de data van bijna 7000 jongeren.

Jongste kind vaker alcoholvergiftiging

Al deze jongeren waren met alcoholvergiftiging in het ziekenhuis terecht gekomen tussen 2007 en 2017. Wat bleek? Degenen die in het ziekenhuis terechtkomen met een acute alcoholvergiftiging, zijn vaak het jongste kind.

Volgens opvoedkundige Marina van der Wal zijn ouders vaak wat losser bij de opvoeding van een tweede of derde kind. “Ouders zijn bij hun eerste heel alert, omdat ze het voor het eerst doen”, zegt Van der Wal hierover tegen RTL Nieuws.

“Bij een tweede denken ouders dat ze het opvoeden wat meer in de vingers hebben. Broertjes of zusjes die erna komen, hebben het altijd veel makkelijker.”

Veel verleidingen

Het is volgens Van der Wal in deze tijd moeilijk voor ouders om nee te zeggen en hun eigen regels te handhaven omdat er veel verleidingen op ze af komen. Zo bleek eerder al dat in één op de vijf filmpjes die tieners op TikTok bekijken alcohol te zien is en kunnen tieners zonder problemen alcohol laten bezorgen.

“Ik benijd ouders van pubers in deze tijd niet. Er komen zo veel verleidingen op ze af. We willen zo graag dat onze kinderen het leuk hebben. Dat ze naar feestjes kunnen en worden geaccepteerd. Daardoor leren weinig kinderen tegenwoordig dat nee ook een antwoord is.”

Een wijntje bij het kerstdiner? Nieuwe campagne roept op: drink geen alcohol in bijzijn van kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.