Laura Saija
Laura Saija Gezondheid 9 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Tieners kunnen zonder problemen alcohol laten bezorgen, controle ontbreekt

Kinderen worden op internet veelvuldig blootgesteld aan alcohol. Zo schreven wij eerder al dat er op TikTok op één van de vijf filmpjes die tieners bekijken alcohol is te zien. Nu blijkt het zelfs een publiek geheim onder jongeren dat het laten bezorgen van alcohol vrij makkelijk is. Uit een experiment van journalistiek onderzoeksplatform Pointer van KRO-NCRV blijkt inderdaad dat je als minderjarige moeiteloos alcohol kunt bestellen.

In een video van Pointer is te zien dat de twaalfjarige Milou alcohol bestelt bij twee verschillende bezorgdiensten. Er zijn twee barrières waar zij doorheen moet. Ten eerste moet zij haar leeftijd aangeven in de app van de bezorgdienst en ten tweede zou de bezorger haar om legitimatie moeten vragen.

Tiener kan zonder problemen alcohol laten bezorgen

Eerst moet Milou in de app aangeven dat zij achttien jaar is, maar dit blijkt geen enkel probleem. Vervolgens laat Milou alcohol bezorgen en is het afwachten of zij om een legitimatiebewijs gevraagd wordt zodra de bezorger aan de deur komt. Om dit te controleren heeft het onderzoeksplatform een verborgen camera opgehangen in de boom voor het huis.

Eerst zien we dat bezorgdienst Gorrillas aanbelt en als Milou de deur opent, krijgt zij meteen de tas met drank in haar handen. De bezorger loopt weg. Vervolgens zien we hetzelfde gebeuren bij de bezorger van Flink. Geen van beiden vraagt Milou om haar ID. Binnen een uur heeft Milou twee tassen vol met drank.

Het resultaat van het experiment komt overeen met de resultaten van een enquête die afgenomen werd in opdracht van VWS over alcoholverkoop op afstand. Daaruit bleek dat slechts 15 procent van de jongvolwassenen bij levering of ophalen gecontroleerd is op de leeftijd terwijl dit wettelijk verplicht is.

Reacties van Gorillas en Flink

Flitsbezorger Gorillas reageert volgens Pointer geschokt. Deputy General Manager Joost Claessens vindt het een wake-upcall. “Wij willen natuurlijk te allen tijde voorkomen dat we aan een kind van twaalf alcohol bezorgen. We gaan er alles aan doen om dat te voorkomen.”

Bezorgdienst Flink reageert alleen per mail. “We vinden het vervelend dat er kennelijk bij de bezorging geen controle heeft plaatsgevonden toen jullie een twaalfjarige alcohol hebben laten bestellen. Het is niet in lijn met ons beleid en de normale praktijk dat er geen controle heeft plaatsgevonden. We zullen hier opnieuw aandacht voor vragen bij de collega’s.”

Sluitend systeem

Ook heeft Pointer een reactie gevraagd van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Maarten van Ooijen. Hij noemt het dramatisch en wil naar een sluitend systeem. Momenteel is hij met zijn ambtenaren aan het kijken naar oplossingen. “In het najaar komen we met een nieuw pakket om alcoholgebruik onder jongeren verder terug te dringen”, zegt van Ooijen. “Dat zal inderdaad stevig moeten zijn om de doelen die we hebben te kunnen halen.”

Pointer is zondag te zien om 22.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Je puber alcohol laten drinken tijdens de feestdagen: wel of geen goed idee?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.