Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Opvoeden 9 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Je kind zijn billen leren afvegen: met deze tips lukt het je

Hoera, je kind is eindelijk zindelijk en doet zijn plasjes én grote boodschappen op de wc. Maar sommige kinderen zien het nog niet bepaald te zitten achteraf hun eigen billen af te vegen. Dat is iets wat mama of papa mag komen fixen. Hoe kan een kind zijn billen leren afvegen?

Voor alle ouders die het beu zijn, geen remsporen meer in de onderbroek van hun kind willen zien of wiens kind naar de basisschool moet.

Zelf billen leren afvegen

Zelf naar de wc gaan voor een grote boodschap is één stap, maar het zelf afvegen van de billen is voor veel kinderen een hele andere. Toch is het handig dat je kind dit op een gegeven moment leert: gaat je kind naar school, dan wordt verwacht dat hij dit zelf goed kan, want de juf heeft hier geen tijd voor. Als je kind nog niet goed kan afvegen, kan het voorkomen dat hij op school niet wil poepen, en met een poepbroek thuiskomt.

Waarom sommige kinderen daar toch moeite mee hebben? Misschien voelt hij zich motorisch nog niet zelfverzekerd genoeg, en hebben de remsporen die hij achterliet in het verleden niet geholpen. Sommige kinderen vinden het gewoon een heerlijk momentje waarop ze aandacht krijgen en verzorgd worden  door papa en mama.

Zo leer je je kind zijn billen afvegen

Deze tips helpen jou en je kind op weg bij het leren afvegen van de billen.

  • Begin het liefst vroeg met oefenen. Het beste is om gelijk beginnen met zelf afvegen zodra je kind zindelijk is, zodat je kind dit gaat zien als iets dat hand in hand gaat met het poepen.
  • Wees hierin consistent, en probeer niet te veel te helpen. Veel herhaling geeft je kind de grootste kans op succes.
  • Help je kind op weg met de hoeveelheid papier die hij nodig heeft, de beweging met zijn hand en hoe hij weet wanneer zijn billen schoon zijn.
  • Geef volop complimenten als je kind zijn billen zelf afveegt! Eventueel kun je aan de slag met stickers plakken, en een kadootje wanneer de stickerkaart vol is en je kind definitief zelf zijn billen kan afvegen.
  • Wees geduldig, en word niet boos als je kind toch remsporen of vieze billen achterlaat. Focus je op de moeite die je kind doet, en geef daarvoor complimenten.
  • Voor kinderen is het soms makkelijker staand hun billen af te vegen, dus dit is een prima houding om het afvegen te leren.
  • Als je kind naar school gaat, breng dan de juf op de hoogte dat het kind nog in het leerproces zit met het afvegen. Op die manier kan zij het na het poepen nog even checken en navegen. Geef je kind vochtige doekjes mee naar school, want daarmee gaat het vaak net wat makkelijker.

‘Mijn zoon van 4 is nog niet zindelijk, mag de basisschool mijn kind weigeren?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.