Redactie
Redactie Opvoeden 2 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Je puber alcohol laten drinken tijdens de feestdagen: wel of geen goed idee?

Drinkt jouw puber alcohol tijdens de feestdagen? De decembermaand staat bol van de feesten en diners, en daar hoort vaak veel eten en drinken bij. Maar hoe zit dat met alcohol drinken en roken bij je puber. Heb je daar als ouder weleens over nagedacht?

Dat roken en drinken slecht is voor je kind, is algemeen bekend. Daarom heb je het je kind misschien ook verboden tot z’n 18de jaar. Maar wat als je kind zin heeft in een glaasje wijn tijdens het kerstdiner of ook feestelijk mee wil proosten met champagne op oudejaarsavond? Moet je dat verbieden en je houden aan de afspraak die jullie hebben of kan een glaasje alcohol op zo’n moment geen kwaad?

Handhaaf de afspraak over geen alcohol

Zoals je misschien wel weet, werken regels het beste als je consequent bent. Dus ook bij het kerstdiner: geen alcohol als je nog geen 18 jaar bent. Laat je de teugels vieren dan zal je kind bij een ander feestje sneller denken dat een uitzondering wel kan en een flesje bier opentrekken. En voordat je het weet, drinkt je kind ieder weekend een biertje.

Tip! Bied een feestelijk alcoholvrij drankje aan tijdens de feestdagen. 

Even opfrissen: waarom eigenlijk geen alcohol?

Waarom zou je eigenlijk een strikt geen-alcohol-onder-18-jaar-beleid voeren? Er zijn genoeg redenen op te noemen. Denk bijvoorbeeld aan de invloed van alcohol op (uitgaans)geweld, schoolprestaties en (verkeers)ongelukken. Daarnaast ontwikkelen jongeren snel een zwaarder drinkpatroon als ze eenmaal met alcohol starten. Het blijft dus belangrijk om dat eerste biertje of wijntje zo lang mogelijk uit te stellen.

Drinken onder toezicht?

Maar moet je je kind eigenlijk niet thuis ‘leren’ drinken, zodat hij het niet alsnog probeert met vrienden in de kroeg? Het antwoord hierop is ‘nee’. Drinkt je kind af en toe een glaasje alcohol met je mee, dan is de kans groot dat hij of zij op termijn meer gaat drinken. Daarnaast is er vaker sprake van problematisch alcoholgebruik (misbruik). Sterker nog: het feit dat er thuis alcohol gedronken mag worden, is bepalender voor later drankgebruik van jongeren dan het drankgebruik van de ouders zelf. Blijf daarom duidelijk, ook rond de feestdagen: geen alcohol en tabak tot 18 jaar.

Samen borrelen: is alcoholvrij bier geschikt voor kinderen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.