Famme.nl
Famme.nl School 3 dec 2021
Leestijd: 1 minuut

Zó worden pesters in Frankrijk binnenkort gestraft

Roddelen, beledigen, uitschelden, vloeken, slaan of schoppen. Waarschijnlijk één van de ergste dingen die je kind kan meemaken. Een basisschool is dan ook wettelijk verplicht het pesten tegen te gaan. In Frankrijk doen ze er nog een schepje bovenop. Daar is woensdagavond een nieuwe wet aangenomen tegen pesters.

Pesten

Op de vraag waarom kinderen pesten, kan geen eenduidig antwoord worden gegeven. Zo kan concurrentiegedrag of jaloezie een rol spelen, maar kinderen kunnen ook uit verveling of frustratie reageren. Pesters zijn misschien zelf gepest, en zijn bang om zelf (opnieuw) gepest te worden. Ook kan er bij pesters thuis gebrek zijn aan geborgenheid in het gezin, of zijn de ouders van pesters zelf agressief.

Pesten komt in alle leeftijdscategorieën voor. Van kleuters tot aan de verzorgingshuizen: pesters vind je bijna overal. Soms zijn pesters zich niet bewust van hun gedrag, terwijl andere pesters dondersgoed weten wat voor schade zij aanrichten. Opzettelijk of niet: slachtoffers van pesten kunnen jarenlang last hebben van de gevolgen. Naast eenzaamheid, depressie, paniekaanvallen en onzekerheid kan pesten de oorzaak zijn van een depressie, en zelfs zelfdoding.

Nieuwe wet

In Frankrijk laten ze er dan ook geen gras over groeien. De nieuwe wet is deze week aangenomen, en moet pestgedrag gaan voorkomen.  Met het voorstel moeten pestkoppen op scholen en universiteiten maximaal drie jaar de gevangenis in en krijgen zij een boete tot 45.000 euro. Als pestgedrag leidt tot zelfmoord, kan de gevangenisstraf zelfs oplopen tot tien jaar, en de boete tot 150.000 euro.

De Franse minister van onderwijs, Jean-Michel Blanquer denkt dat de wet in Februari kan worden toegepast. Blanquer wilt een duidelijke boodschap overbrengen naar de maatschappij: ‘we will never accept the lives of our children being shattered’.

Treiteren en pesten: hoe maak je ze weerbaar?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NRC

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.