Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Nieuws 6 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Joost Klein steekt gepeste kinderen hart onder de riem: ‘Laat het lekker gaan’

Het is de nachtmerrie van elke ouder: je kind wordt gepest. Helaas komt het nog steeds regelmatig voor en kunnen kinderen daar veel last van hebben. Joost Klein herkent dit maar al te goed en steekt daarom kinderen die gepest worden een hart onder de riem.

Hij heeft er namelijk zelf ook ervaring mee gehad. “Ik was ooit gewoon een YouTuber met een paar stomme filmpjes, we hebben er toch wel iets moois van gemaakt.”

Hit Europapa

Afgelopen zondag was de opening van het Eurovisie Songfestival, waar Joost Klein aankomende donderdag in de tweede halve finale zijn hit Europapa gaat zingen. Kinderen in Nederland zijn fan van het nummer, van peuters tot tieners. De boodschap van het nummer is dat er geen grenzen zijn bij het waarmaken van je dromen.

Joost Klein is als kind op school gepest. Hoewel hij nu goed terecht is gekomen, snapt hij wel degelijk hoe moeilijk kinderen die nu gepest worden het hebben. Hij richt zich bij de openingsceremonie dan ook even speciaal tot hen: “Je kan het aan, daarom komt het op je bord. Vecht niet te hard terug, laat het lekker gaan. De meest corny dingen zijn altijd waar: het komt goed”, vertelt hij aan het AD.

Voor de kinderen

Met het nummer Europapa richt Joost Klein zich ook tot de kinderen in Nederland. Hij zegt daarover: “We doen het voor de kinderen. Ik ben alleen maar dankbaar dat ik iets kan betekenen. Ik was ooit gewoon een YouTuber met een paar stomme filmpjes, we hebben er toch wel iets moois van gemaakt.”

Het is een mooie boodschap: als je in jezelf gelooft, dan komt het wel goed. Maar dat kan natuurlijk best lastig zijn als het op dit moment bij jouw kind niet gaat zoals gehoopt. Bijvoorbeeld wanneer hij of zij wordt gepest, geen vrienden heeft of anders is dan andere kinderen. Als je kind nog jong is, is het logisch dat hij of zij zich dat allemaal aantrekt. Hoe ga je daar als ouders dan mee om?

Tips voor ouders

Met deze tips kun je als ouders er op de best mogelijke manier zijn voor je kind als hij of zij het moeilijk heeft:

1. Zorg voor een veilige omgeving

Zorg altijd voor een veilige omgeving voor je kind, waar hij zichzelf kan zijn en zich thuis voelt. Een omgeving waarin het mogelijk is voor hem om zijn emoties te tonen, zonder daarbij een oordeel over zich heen te krijgen.

2. Luister actief

Als jouw kind dan de ruimte voelt om zijn gedachten, emoties en gevoelens bij jou te uiten, luister dan op een oprechte manier. Laat je kind de tijd nemen om alles te kunnen zeggen, zonder dat je hem in de rede valt of gelijk met oplossingen komt. Bied hem een luisterend oor en laat zien dat je hem begrijpt.

3. Benadruk de kwaliteiten

Nadat je naar je kind hebt geluisterd, kun je daar uiteraard op reageren, je kind komt niet voor niks bij jou. Vertel hem hoe je erover denkt, en benadruk vooral zijn kwaliteiten en talenten. Help hem om zichzelf meer te accepteren, en dat hij goed is zoals hij is met zijn eigen unieke kanten.

4. Bespreek wat je kind nodig heeft

Als jouw kind het moeilijk heeft, vraag dan aan hem wat hij op dit moment nodig heeft om weer met een positievere blik naar het leven te kijken. Maak daarbij ook ruimte voor zelfexpressie: wat zijn manieren voor je kind om zichzelf te kunnen zijn? Denk aan bepaalde hobby’s zoals muziek, sport of kunst. Wat zou hem op dit moment gelukkig maken?

5. Zoek hulp

Als jij het gevoel hebt dat je kind echt met zichzelf in de knoop zit en dat dit niet zomaar, met jouw hulp, kan verdwijnen, dan is het altijd goed om hulp in te schakelen. Een psycholoog of therapeut kan jouw kind helpen met eventuele depressieve gedachtes en nare ervaringen. Hopelijk gaat hij dan na een tijdje weer de mooie dingen in zijn leven zien.

Deze vormen van pesten komen het meest voor en zo ga je er mee om!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.