Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Vrije Tijd 17 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Deze 10 kamerkleuren beïnvloeden de stemming van kinderen

Als je bezig bent met de babykamer of als je kind een nieuwe kamer krijgt, is het altijd de vraag welke kleur je de kamer geeft. Roze voor een meisje en blauw voor een jongen is natuurlijk hartstikke ouderwets, maar welke kamerkleuren zijn een goede keuze?

De kleur van een kamer is een grote beslissing, het bepaalt hoe een kamer overkomt, ook op je kind. Zeker als je de muren niet opnieuw wilt verven, is een goede eerste keuze van belang.

Invloed van kamerkleuren

Als je een kleur voor een kinderkamer uitkiest, let je op meerdere dingen. Het gaat er natuurlijk om dat je kind de kleur mooi vindt, want hij of zij moet daar slapen en tijd in doorbrengen. Daarnaast is het goed om te kijken welke kleuren een positieve invloed hebben op kinderen. Het is namelijk zo dat bepaalde kleuren een positief effect hebben op de stemming van een kind en anderen juist een negatief effect.

Onderzoek toont aan dat de kamerkleur een psychologisch effect heeft op de stemming van een persoon. De kleuren op de muren kunnen je van alles laten voelen: boosheid, geluk, frustratie of kalmte. Dit maakt het misschien iets lastiger een goede kleur uit te kiezen, maar je hebt er wel langer profijt van.

Kamerkleuren die de stemming van kinderen beïnvloeden

De volgende tien kamerkleuren beïnvloeden de stemming van kinderen op verschillende manieren.

1. Rood

Rood is een populaire kleur voor kamers die moeten opvallen of als de kleur in een bepaald thema zit, denk aan een Cars-kamer of een kamer met de kleuren van Ajax. Toch is het goed om te weten dat de kleur rood de energie van de kamer verhoogt en daarmee ook de hartslag en de bloeddruk. Ook kan je kind wat luider en energieker zijn dan normaal.

2. Oranje

Oranje is misschien niet de meest voor de hand liggende kleur, maar het is zeker een gedurfde. De kleur oranje roept opwinding en enthousiasme op, kinderen worden sneller actief. Dat kan je zowel positief als negatief opvatten: een ideale kleur voor een speelkamer, maar misschien niet voor een slaapkamer.

3. Geel

Ook geel is een heldere, aanwezige kleur, maar in tegenstelling tot oranje is deze kleur wel geschikt voor een slaapkamer. Geel brengt namelijk geluk over, het doet je zomaar denken aan een zonnige zomerdag. Ook straalt het vreugde uit, wat kan worden overgedragen op je kind. En een gelukkig kind is een gelukkige moeder, toch?

4. Roze

Nog steeds is roze een populaire kleur voor een meisjeskamer en dat is niet voor niks. Deze kleur wordt geassocieerd met vriendelijkheid en liefde. Ook stimuleert het de creativiteit van een kind. In een roze kamer wordt je kind overspoelt met positiviteit en dat zie je terug in zijn of haar stemming.

5. Groen

Ook de kleur groen is een goede keus als slaapkamerkleur. Groen is een aardse kleur en best populair bij kinderen. Deze kleur heeft een kalmerend effect, wat fijn is voor een kind met veel energie. Deze kamerkleur kan hem helpen om weer tot rust te komen aan het eind van de dag. Wat ook goed is om te weten, is dat de kleur groen stress verlicht. Als jouw kind te maken heeft met angst of depressie, kan deze kleur misschien wel helpen.

6. Blauw

Niet alleen de kleur groen is rustgevend, blauw is dat ook, misschien nog wel meer. Blauw wordt niet meer alleen door jongens gekozen, maar is ook bij meiden een populaire keuze. Blauw verlaagt de bloeddruk en het vertraagt de hartslag, in tegenstelling tot de kleur rood. Dit is dus een goede keuze voor kinderen die op hun eigen plekje even willen kalmeren.

7. Paars

De kleur paars is een gedurfde keuze voor een kamerkleur. Paars staat bekend om het stimuleren van creativiteit. Als jouw kind geïnteresseerd is in kunst, tekenen of iets anders creatiefs, kan deze kleur hem of haar helpen in de creatieve uurtjes.

8. Wit

Wit is een normale, effen kleur, dat ouders kiezen om kamers groter te laten lijken. Toch is deze kleur misschien niet de beste keuze voor een kinderkamer. Wit heeft niet echt invloed op de stemming van een kind, maar dat kan ook juist het probleem zijn. Een kind wordt niet gestimuleerd tot ontwikkeling in zijn persoonlijkheid en het zorgt er ook nog voor dat je vuil sneller ziet.

9. Zwart

De kleur zwart vermijden veel ouders wanneer het gaat om kinderkamers en dat is ook goed. Het zorgt ervoor dat de kamer er kleiner uitziet en het kan ook nog negatieve gevoelens oproepen bij kinderen. Dat is wel het laatste dat je als ouder wil.

10. Grijs

Ook de kleur grijs wordt steeds populairder en dat is goed nieuws. Grijs heeft namelijk een kalmerend effect op kinderen, wat fijn is als je zoon of dochter even tot rust wil komen na een lange, intense dag op school. Zo kan hij of zij rustig de nacht in en een goede nachtrust krijgen. En dat willen alle ouders, toch?!

Zo maak jij de kinderkamer Feng Shui

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.