Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Vrije Tijd 28 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Met je kinderen in een tent? 10x zo wordt kamperen een succes!

Of je nu op vakantie gaat in eigen land of naar het buitenland trekt, met kinderen ligt kamperen eigenlijk best voor de hand. Want geef toe, wat is er nou knusser dan met het hele gezin kamperen in een tent? Met deze tien tips wordt het ongetwijfeld een groot succes!

Misschien heb je nog nooit gekampeerd, of misschien heb je nog nooit gekampeerd met kinderen. Hoe dan ook, wat tips om een week (of twee) met het hele gezin in een tent te overleven kunnen we allemaal wel gebruiken…

Kamperen met kinderen

Back to basic, in een tentje even lekker weg van de dagelijkse sleur. Het klinkt romantisch, maar in de praktijk kan het soms best tegenvallen. Dus gebruik deze tips in je voordeel.

1. De plasemmer

Heb je nog nooit gekampeerd? Laten we je dan gelijk inwijden in de wondere wereld van de plasemmer. Ja, die bestaan dus. Emmers met een dekseltje waarop kindjes (en ook volwassenen hoor) ‘s nachts een plasje kunnen doen. Je hoeft dus niet midden in de nacht met je kind naar het wc-gebouw te lopen. Gewoon een plasemmer in de tent zetten. Probleem opgelost!

2.Verwachtingen managen

Bedenk van te voren goed wat je wil en verwacht op een camping. Wil je een grote luxe camping of liever kleinschalig en primitief. Wil je een zwembad, een binnenruimte, speciale voorzieningen voor de kinderen? Campings zijn er in zoveel verschillende vormen. Kies dus voor een camping die bij jouw wensen past.

3. De nachten

‘S nachts kan het best afkoelen, zeker in Nederland. Zorg daarom altijd voor warme pyjama’s en extra wollendekentjes. Slaap je op een luchtbed? Zorg dan voor isolatiemateriaal onder je luchtbed, omdat de kou vanaf te grond optrekt. Ook het hoofd warm houden is belangrijk, dus mutsen mee in de zomer is helemaal niet gek! En je kan ze maar beter bij je hebben voor het geval dat.

4. Een badjas

Een badjas is voor kinderen erg handig voor het douchen. Geen gedoe met aan en uitkleden in natte kleine douchehokjes. Gewoon heen in een badjas, douchen afdrogen en weer terug in een badjas. Scheelt een hoop gedoe.

5. Zaklamp

Geef je kinderen een eigen zaklamp. Heel stoer en super spannend om ‘s avonds in het donker mee over de camping te lopen. Of om in het donker in de tent een schaduwspel mee te maken op het tentdoek. Staat garant voor uren speelplezier!

6. Een thermoskan

Neem een thermoskan mee, water koken op een gasbrandertje kan soms lang duren. Zeker als je nog een klein kind bij je hebt dat wacht op zijn fles of bordje pap. Kook bijvoorbeeld voor het slapengaan wat water en doe dit in de thermoskan. De volgende ochtend is het direct klaar om te gebruiken.

7. Entertainment

Zorg dat je voldoende entertainment mee hebt, voor als het weer wat minder is, of voor de rustige uurtjes. Neem een paar spelletjes mee die je kinderen leuk vinden, pak boeken en strips in en neem ook buitenspeelgoed mee zoals een bal, badminton en jeux de boule.

8. Schoeisel

Schoeisel. Neem altijd makkelijke schoenen mee. Op de camping gaan schoenen namelijk heel vaak aan en uit. Misschien zijn Crocs niet echt jouw smaakt (want eerlijk gezegd zijn die op de camping wel heel handig) maar er zijn genoeg andere makkelijke instapschoenen voor kinderen. Regenlaarzen zijn ook een must. ‘s Ochtends kan het gras namelijk nat zijn van de dauw en er kan altijd een bui vallen natuurlijk. Inpakken dus!

9. Wees creatief

Een vakantie is het uitgelezen moment om je creatieve talenten te ontwikkelen. Neem daarom bijvoorbeeld teken en verfspullen mee en maak tekeningen of schilderijen van de camping en de omgeving. Of maak kunstwerken van takken, steentjes, schelpen en andere dingen die jullie hebben gevonden op de camping. Inspiratie nodig? Hier vind je twaalf dingen om te knutselen met spullen uit de natuur.

10. Kies de juiste tent

Kamperen kan heel primitief, op een dun matje in een klein tentje, zonder stoelen en met een enkel gaspitje. Maar het kan ook veel luxer in bijvoorbeeld een al ingerichte grote safaritent met gewone bedden, een keukenblokje en tafels en stoelen. En alles wat hier tussenin zit is mogelijk. Kies dus voor een tent die bij jou en je kinderen past!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.