Mijn kind heeft zomervakantie en ik ben aan het werk, kan ik hem alleen thuislaten?
De zomervakantie is soms lastig te organiseren: je kind zit thuis, terwijl jij gewoon moet werken. Familie of vrienden kunnen niet iedere dag oppassen. Kun je je kind alleen thuis laten? Kinderpsycholoog Tischa Neve geeft antwoord.
De leeftijd waarop je je kind alleen thuis kan thuislaten, is sterk afhankelijk van het karakter van je kind en van wat het gewend is. “Bekijk goed wat je kind aankan”, vertelt Neve. “Zit het de hele dag achter een scherm of gaat het ook andere dingen doen? Is het wel eens eerder alleen thuis geweest? Je ziet vaak dat kinderen vanaf het einde van de basisschool alleen thuis kunnen blijven, zeker als er oudere broers of zussen bij zijn. Zorg dan dat je de broers of zussen verantwoordelijkheden geeft.”
Kun je je kind alleen thuislaten?
Wanneer het kind nog niet gewend is aan alleen thuis zijn, oefen dan eerst een uurtje, tipt de kinderpsycholoog. “Probeer dit rustig op te bouwen. Zorg ook voor een achtervang waar je kind op kan terugvallen als het iets nodig heeft, bijvoorbeeld een buurvrouw.
Kan je kind het aan om een hele dag alleen thuis te blijven, spreek dan de dag door. Welke plannen heeft je kind? Gaat het je kind lukken om niet de hele dag achter het scherm te zitten? Zo niet, vraag dan hoe je je kind kan helpen om van het scherm af te gaan. Let ook op wat je in huis haalt aan zoetigheid en chips. Ook dit valt of staat met goed doorspreken. Vraag of het gaat lukken om niet te veel te snoepen en hoe je je kind hierbij kan helpen.”
Kind alleen thuis? ‘Maak afspraken’
Probeer je kind niet dagenlang alleen thuis te laten, benadrukt Neve. “Als je kind een dag alleen is geweest, zorg dan dat hij de volgende dag met jou of iemand anders is. Vraag bijvoorbeeld extra opvang aan of probeer het te regelen met andere ouders.
Maak ook afspraken over het contact gedurende de dag. Bel je je kind een keer per dag en op een bepaald tijdstip? Hou je contact via de app en zo ja, hoeveel? Probeer je kind niet teveel te controleren, maar maak samen afspraken en probeer iedere dag even in te checken hoe de dag vergaat.”
Vanaf welke leeftijd kan je kind alleen thuisblijven?
In de Nederlandse wet staat niet vastgelegd wat de leeftijd is waarop een kind alleen thuisgelaten mag worden. Er is een wet is die zegt dat je geen hulpbehoevenden zonder toezicht thuis achter mag laten. Als je bijvoorbeeld je baby alleen thuis laat voor een slaapje en er breekt brand uit, dan kan dat voor strafrechtelijk problemen zorgen. Het verschilt per kind en situatie of je als ouder je kind alleen thuis kunt laten. De volgende leidraad zou je kunnen aanhouden:
- Jonger dan 7 jaar: Ouders kunnen hun kinderen jonger dan 7 jaar niet alleen laten voor een bepaalde tijd. Ook niet in de auto, op het schoolplein (buiten schooltijd) en speeltuinen etc.
- 8 tot 10 jaar: Ouders wordt aangeraden om kinderen in deze leeftijd nog niet alleen te laten. Als ouders het alleen thuis zijn willen oefenen, blijf dan niet langer dan een half uur weg en alleen overdag.
- 11 tot 12 jaar: Kinderen kunnen in deze leeftijd voor het eerst alleen gelaten worden voor maximaal anderhalf tot twee uur, alleen bij daglicht of in de vroege avond.
- 13 tot 15 jaar: Kinderen kunnen alleen thuisblijven, maar niet ‘s nachts.
- 16 tot 17 jaar: Kinderen kunnen alleen thuisblijven (in sommige gevallen ook voor een langere periode).
Hartverscheurende gesprekken van De Kindertelefoon in documentaire: ‘Ik ben altijd alleen thuis’