Japke Janneke Sybesma
Japke Janneke Sybesma Schoolkind 6 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Moeite met links en rechts? Vaak te laat komen? Dit kan de reden zijn

Heeft je kind moeite met links en rechts? Is hij of zij vaak te laat? De reden hiervoor kan zijn dat er sprake is van beelddenken.

Het zijn slechts een paar van de vele kenmerken van beelddenkers.

Moeite met links en rechts

In principe zijn er twee manieren van denken: in taal of in beelden. Beelddenkers zijn visueel ingesteld. Dit maakt ook dat links en rechts voor hen lastig te onthouden is. Maar er zijn meer kenmerken waaraan je beelddenkers kunt herkennen.

Kenmerken beelddenkers

Moeite met op tijd komen

Kinderen die in beelden denken hebben meer moeite met op tijd komen. De kinderen worden vaak als dromerig omschreven. Ze gaan snel op in een taak en vergeten hierbij de tijd. Daarnaast hebben ze ook moeite om hun aandacht vast te houden, omdat ze sneller afgeleid zijn, maar ook vergeetachtig. Het kan lijken alsof ze slecht luisteren, maar dit komt vooral door de moeite met het verbale en talige aspect.

Laag werktempo

Mede hierdoor is ook het werktempo van beelddenkers vaak trager dan dat van taaldenkers. Het huidige schoolsysteem is heel erg ingericht op taaldenkers. Kinderen die denken in beelden moeten dit eerst omzetten naar taal en vervolgens weer terug. Dit kost veel tijd en energie, waardoor ze veel langer over bepaalde taken doen.

Creatief

Beelddenkende kinderen zijn ontzettend creatief en hebben een goed ruimtelijk inzicht. Door dit creatieve brein zijn het kinderen die vaak ook veel aan het dagdromen en fantaseren zijn en hier helemaal in op kunnen gaan.

Associatief denken

Tot slot is een belangrijk kenmerk van beelddenkers dat ze associatief denken. Ze hebben beelden nodig om herinneringen in het brein op te slaan. De associaties van deze groep kinderen gaan overigens ontzettend snel, omdat ze wel heel snel kunnen denken. Echter duurt het soms wat langer voordat er een antwoord komt, omdat het beeld of de associatie wel omgezet moet worden in taal

Beelddenken kan de reden zijn waarom je kind moeite heeft op school

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.