Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 6 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Leer je kind dat er verschillende soorten geheimen bestaan en dat ze die altijd met je mogen delen

Geheimen, hoe onschuldig ook, kunnen een zware last zijn voor kinderen. Kinderen zijn loyaal en voelen vaak een connectie met degene met wie ze een geheim delen, maar iets niet mogen vertellen aan degene die ze het meest vertrouwen (jou dus) voelt meestal niet goed voor een kind. Zelfs als het iets leuks is. Daarom is het zo belangrijk dat je kind leert dat er verschillende soorten geheimen bestaan en dat ze die altijd met jou mogen delen. Ook al zegt iemand anders van niet.

Dat is nog best lastig, want een geheim is iets wat je niet aan iemand anders mag vertellen. Leg dan maar eens aan je kind uit dat het juist altijd geheimen met je mag delen. Soms is het daarom fijner om een geheim anders te noemen, zodat de lading er vanaf is.

Verschillende soorten geheimen: buikpijngeheim

Om geheimen beter te leren begrijpen hebben kinderen kaders nodig. Leg bijvoorbeeld uit dat er verschillende soorten geheimen bestaan. Leuke geheimen, zoals een verrassing voor papa, maar ook onaardige geheimen waar je een naar gevoel van in je buik krijgt: buikpijngeheimen. Geef je kind een concreet voorbeeld van een (eigen) buikpijngeheim, maar houd het luchtig. Vertel bijvoorbeeld over de keer dat je per ongeluk iets stuk maakte van iemand anders en dat je dit niet meteen vertelde. Leg uit dat dit niet fijn voelde in je buik en dat het een opgelucht gevoel gaf toen je het uiteindelijk wel eerlijk had gezegd. Vertel dat je buikpijngeheimen herkent aan een naar gevoel, je wordt er boos of verdrietig om. Of je bent bang dat degene aan wie je het vertelt boos of verdrietig wordt of dat je straf krijgt.

Geheimen waar je blij van wordt (kunnen ook een last zijn)

Leuke geheimen zijn dingen die je niet mag vertellen aan iemand anders, maar waar je wel blij van wordt. Zoals het cadeautje dat je hebt uitgezocht voor een vriendje, maar dat je nog niet mag verklappen. Overigens kunnen kinderen ook ‘buikpijn’ krijgen van leuke geheimen. Dit komt omdat het onnatuurlijk voelt dat ze iets voor je moeten verzwijgen, ook al is het leuk. Je kan je kinderen dan ook het beste aanleren dat ook leuke geheimen aan jou verteld mogen worden.

Probeer het woord ‘geheim’ te omzeilen. Ook al is het geheim nog zo klein: je kind kan dit zo serieus nemen dat het er ‘s avonds wakker van ligt. Dan wordt een leuk geheim een last. In plaats daarvan leg je uit dat iets een verrassing is (in plaats van een geheim) of dat alleen jullie weten wat er in het cadeautje zit. Dan is het alsnog een geheim, maar voelt het minder zwaar voor je kind. Zo leert je kind meteen dat sommige geheimpjes juist leuk spannend aanvoelen. Uiteindelijk gaat het erom dat je aan je kind leert hoe het om kan gaan met geheimen die voelen als een last.

Natuurlijk krijgen kinderen op school ook al jong te maken met geheimen. Onder vriendjes en vriendinnetjes bijvoorbeeld. Leg je kind keer op keer uit dat het jou kan vertrouwen en dat het ook best mag zeggen dat hij of zij een geheim wel altijd met papa of mama deelt. Dan voelt je kind zich ook niet schuldig om het toch met jullie te delen. Ook is het belangrijk dat je uitlegt dat grote mensen nooit aan je kind mogen vragen om een geheim te bewaren. Dan maar een keer een verrassing die verraden wordt, maar liever dat dan iets vele malen ergers.

Nooit boos worden

Ten slotte is het heel belangrijk dat je rustig reageert als je kind ook echt een geheim komt vertellen aan je. Probeer niet boos te worden als je kind komt vertellen dat het iets van je stuk gemaakt heeft bijvoorbeeld. Dan komt hij of zij een volgende keer niet zo snel naar je toe om een geheim te vertellen, terwijl je die eerlijkheid juist zo graag stimuleert.

De dochter van Anna (40) werd seksueel misbruikt: ‘Mijn dochter vertelde dat ze een geheim had’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.