Laura Saija
Laura Saija Gezondheid 6 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Op 15-jarige leeftijd raakte Juul verslaafd aan ketamine: ‘Doordeweeks tijdens een film snuiven’

Voor haar verslaving is Juul Bos een gewone tiener met veel vrienden. Ze gaat graag op stap. “Tot ze een jaar of veertien was, was ze een open en vrolijk kind”, vertelt haar moeder Cindy in een video van de Telegraaf.

In het uitgaansleven gaat het mis. De 15-jarige Juul begint met het gebruik van harddrugs en raakt verslaafd aan ketamine.

Ketamine snuiven

Juul vertelt in de video dat ze ook doordeweeks ketamine ging snuiven, als ze gewoon met vrienden een film ging kijken. “Op een gegeven moment ben ik daarin doorgedraaid en ben ik het ook in mijn eentje gaan doen. Mijn vrienden zeiden toen ook dat ik het niet moest doen.”

Moeder Cindy vertelt dat Juul vaak thuiskwam met een rare, wazige blik. “En dan zag ik dat ze naar boven wilde en heel veel moeite moest doen om te focussen op de deurklink.” Zo kwam Cindy erachter dat er meer speelde. Uiteindelijk trokken vriendinnen van Juul aan de bel bij haar ouders.  

Blaasproblemen

De nu 19-jarige Juul slikt dagelijks 21 pillen. Onder andere pijnstillers en medicatie vanwege ernstige blaasklachten. Dit is allemaal het gevolg van een jarenlange ketamine-verslaving. “Ik heb nog steeds veel last van mijn blaas en moet regelmatig plassen”, vertelt Juul.

Juul maakt zich ernstige zorgen dat ze twee nierkatheters zal krijgen om urine op te vangen als de behandelingen voor haar blaas niet werken. “Dat zou ik wel echt heel erg vinden”, vertelt ze. “Ik ben jong, ik wil nog weg en over straat kunnen.”

Wat is ketamine?

Ketamine is een narcosemiddel dat steeds vaker gebruikt wordt als drugs. Vooral onder jongvolwassenen die uitgaan. Als je te veel ketamine neemt, kun je in een ‘K-hole’ ervaren. Dan kun je niet meer bewegen of praten.

Mensen mixen ketamine vaak met alcohol, GHB, cannabis, cocaïne en/of ecstasy, wat kan leiden tot ernstigere problemen. De bijwerkingen van ketamine kunnen misselijkheid, overgeven, angstgevoelens en een verstoorde balans omvatten. Ook stijgt je hartslag en bloeddruk.

Langdurig gebruik van ketamine kan problemen met de blaas en urinewegen veroorzaken, zelfs bij minder vaak gebruik.

Bekijk de volledige video hier.

5x signalen dat je kind drugs gebruikt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.